Toekomst strandtent Blijburg blijft onzeker

De toekomst van het populaire strandpaviljoen Blijburg op IJburg blijft onzeker. Wethouder Van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) liet in de raadscommissievergadering van afgelopen woensdag weten geen garantie te kunnen geven dat Blijburg langer dan twee jaar op de nieuwe tijdelijke locatie kan blijven.

De gemeente Amsterdam zoekt een definitieve locatie voor de strandtent op één van de nieuwe eilanden van IJburg. Tot die tijd moet Blijburg het in 2010 en 2011 doen met een tijdelijke locatie. De tijdelijke locatie is ten oosten van de huidige locatie waar Blijburg tot eind september 2009 mag blijven.

Blijburg’s eigenaresse Stanja van Mierlo vindt het perspectief dat de gemeente biedt niet voldoende. ‘Met een tijdelijke investeringstijd van twee jaar is het erg lastig om geld van de bank te krijgen. Als dit kan worden verlengd tot 2015 dan hebben we meer kans van slagen. Hoe lang we op die tijdelijke locatie kunnen blijven, heeft veel invloed op wat we kunnen doen met Blijburg.’

Van Poelgeest liet weten dat de intentie is om de tijdelijke locatie te verlengen, maar dat hij hierover geen zekerheid kan geven. ‘Hoe lang Blijburg op de tijdelijke locatie kan blijven, hangt af van de bouw op het nieuwe centrumeiland. Ik verwacht niet dat er voor 2012 gebouwd gaat worden en dan kan Blijburg langer op de tijdelijke locatie blijven.’

Blijburg moet de huidige plek aan de Bert Haanstrakade op het Haveneiland-Oost verlaten omdat daar de bouw van de openbare weg naar de nieuwe eilanden gaat beginnen.