Gemeente wil illegale vakantieverhuur controleren

Wethouder Wonen Freek Ossel (PvdA) wil de vakantieverhuur van woningen dit jaar strenger controleren, zei hij woensdagochtend in de raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat. CDA, D66, SP en Red Amsterdam vinden dat de wethouder geen duidelijke grens stelt voor wat is toegestaan. Voor de controle wil de gemeente verhuurdergegevens ontvangen van bemiddelingsites als Airbnb. VVD en D66 willen van de wethouder weten waarom de websites hier niet aan meewerken.

Bij particuliere vakantieverhuur verhuurt de hoofdbewoner zijn eigen woonruimte incidenteel aan toeristen, vaak via bemiddelingssites als Airbnb, Wimdu, 9flats en Housetrip. Niet iedereen is blij met deze trend. Wethouder Ossel schat dat Meldpunt Zoeklicht vorig jaar zo’n driehonderd klachten van omwonenden ontving over geluidsoverlast, vervuiling en onveiligheid. Volgens VVD-raadslid Daniël van der Ree loopt de gemeente jaarlijks 800.000 euro mis aan toeristenbelasting. De wethouder vindt deze schatting aan de hoge kant. Tenslotte zouden illegale hotels particuliere vakantieverhuur gebruiken om vergunningsregels te omzeilen. Hiermee benadelen ze lokale bedrijven, zegt inspreker Christoph Blans van City Hotel Amsterdam.

Wethouder Ossel wil dat de gemeente onderzoek gaat doen bij melding van overlast of ‘bedrijfsmatige’ vakantieverhuur. Startpunt voor onderzoek is een verhuur langer dan twee maanden. Inspecteurs zoeken naar advertenties die er bedrijfsmatig uitzien, bijvoorbeeld verschillende adressen met dezelfde tekst. Wanneer advertenties dezelfde kenmerken vertonen, trekt de gemeente bij het kadaster de eigenaar na. En inspecteurs gaan langs de deur in straten waar veel particuliere vakantiewoningen worden verhuurd. Vanaf dit voorjaar worden wekelijks controlerondes gedaan in het centrum en tweemaal per jaar in de gehele stad. De kosten van de controles en een voorlichtingcampagne bedragen 210.000 euro, plus extra inzet van de belastingdienst.

Bemiddelingssites staan geen adresgegevens af
Hoewel Ossel adresgegevens wil van verdachte verhuurders, weigeren de bemiddelingswebsites deze af te staan. De sites krijgen twee jaar om via voorlichting en alternatieve samenwerkingsverbanden mee te werken aan het weren van illegale verhuur. Bij uitblijvende resultaten overweegt de wethouder het afstaan van gegevens alsnog via de rechter af te dwingen, zoals de stad New York eerder deed. Ook kunnen de websites worden aangeslagen voor de toeristenbelasting als de individuele verhuurders in gebreke blijven.

Raadslid Sebastiaan Capel (D66) vindt echter dat de wethouder meer van de verhuursites moet vragen. “Airbnb, de grootste speler zegt: wij willen niet meedoen. De allersimpelste maatregel is om per adres het aantal verhuurde nachten bij te houden.”

Daarnaast vragen VVD, SP en D66 om een hardere grens voor bedrijfsmatigheid. Capel (D66): “Als je particuliere vakantieverhuur mogelijk maakt, moet er duidelijkheid over zijn. Maatwerk is een belasting voor de ambtenaren en geeft mensen grond te vragen: waarom hij wel en ik niet?” Ossel zegt geen maximale verhuurtermijn te willen vaststellen omdat hij deze niet kan handhaven. Ook wil hij particulieren die langere tijd op vakantie zijn de mogelijkheid bieden hun huis te verhuren. “Vakantieverhuur is toegestaan als het veilig, netjes en rustig is.”

Airbnb was niet telefonisch bereikbaar voor commentaar.

UPDATE:
Per e-mail laat Airbnb weten dat ze de nieuwe plannen onderzoeken. Een woordvoerder verwijst naar een reactie op het gemeentelijke beleid uit juni vorig jaar. Hierin benadrukt Airbnb dat de gemeente de positieve kanten van particuliere vakantieverhuur ziet. Er wordt niet ingegaan op het al dan niet verstrekken van verhuurdersgegevens aan de gemeente.