“Short stay geen oplossing leegstand”

Leegstaande etages boven winkels in het centrum kunnen slechts incidenteel worden omgezet in short stay-appartementen. Dat zegt stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje (D66) dinsdag. De gemeenteraad besloot donderdag dat wethouder Wonen Freek Ossel (PvdA) hierover in gesprek moet gaan met de stadsdelen.

Oranje (D66) ontvangt Ossel graag, maar blijft terughoudend: “Short stay boven winkels mag niet de norm worden.” Hij verwacht jaarlijks vijftig leegstaande panden om te zetten in gewone woningen en slechts incidenteel in short stay-appartementen. “We waren hartstikke tegen omdat short stay vooral wordt gebruikt door toeristen. We krijgen alleen meer structuur in de wijk als mensen er langer wonen.”

In 2012 telde Wijksteunpunt Wonen 242 zichtbaar leegstaande etages boven winkels in het centrum. De gemeenteraad stemde donderdag voor een motie van raadslid Daniël van der Ree (VVD) die leegstaande etages wil omzetten in short stay-appartementen. Volgens hem veroorzaakt leegstand een slechte uitstraling, onnodige druk op de woningmarkt en gemiste economische kansen. “Iedereen die naar de vieze ramen boven de Nieuwendijk kijkt, heeft er last van.”

Veel etages missen een eigen voordeur. De aanleg van een dure achteringang voor reguliere woningverhuur levert eigenaren te weinig op, zegt Van der Ree. “Short stay verdient meer en kan ondernemers bewegen hun pand op te knappen.” Oranje is het daar niet mee eens. “In de meeste gevallen is winstgevendheid niet het probleem. De verhuurders van winkelpanden hebben meestal geen zin in gedoe rond een verbouwing.”