28 meldingen alcoholagressie supermarkt

Er zijn in de eerste maand 28 meldingen binnengekomen bij het Meldpunt Alcohol en Agressie in Supers (MAAS). Dat zegt Fedde Monsma, projectleider en bestuurder van CNV Dienstenbond, de vakbond voor supermarktmedewerkers. CNV richtte het op uit vrees voor meer agressie in de supermarkt na invoering van de nieuwe alcoholwet.

Supermarktmedewerkers kunnen sinds 1 januari terecht op ikwerkindesupermarkt.nl/meldpunt, als ze melding willen maken van agressie bij de verkoop van alcohol. Daarop kunnen ze een vragenlijst invullen over hun ervaring. Van de 28 melders gaven 12 aan zich onveilig te voelen. “Bij deze meldingen ging het vooral om ongemakkelijke discussies en verbaal geweld”, aldus Monsma.

De vakbond vreest dat de agressie tegen kassamedewerkers zal toenemen na verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18. Monsma: “Caissières van 16 of 17 jaar moeten aan oudere mensen hun legitimatie vragen. Dat zorgt voor onbegrip bij de klanten.” Met het meldpunt wil CNV voornamelijk signaleren “wat er gebeurt op de werkvloer.” Mensen kunnen hun telefoonnummer achterlaten om teruggebeld te worden, maar verder doet CNV niets met de meldingen.

CNV heeft gisteren een brief gestuurd naar staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Wetenschap en Sport, PvdA). Monsma zegt dat de vakbond Van Rijn erop wil wijzen dat er onvoldoende is nagedacht over de handhaving van de nieuwe wet. Het Platform Ondernemingsraden Groothandel en Grootwinkelbedrijven Levensmiddelenbranche (POGGL) deelt de vrees van CNV. Het waarschuwde deze week op zijn site voor een toename van intimidatie, bedreigingen en geweld tegen kassamedewerkers voor de verkoop van alcohol en tabak.

Na een rondgang blijkt dat Amsterdamse caissières ook regelmatig last hebben van verbaal geweld bij het vragen naar een identiteitsbewijs.