"Iedereen kijkt wel eens af"

Rockey Halley (20) moet zijn examens opnieuw doen, door de fraude op ROC Amsterdam. Hij baalt, maar gaat er niet over zeuren.

Rockey Halley (20) Foto: Rockey Halley
Rockey Halley (20) Foto: Rockey Halley
Rockey Halley zit ziek thuis. Morgen moet hij zijn examens Privaatrecht en Burgerlijk procesrecht over doen. Omdat er op ROC Amsterdam Zuid aan de Europaboulevard fraude is gepleegd, zijn 845 examens ongeldig verklaard.

Hij is misselijk en heeft last van zijn keel. Leren gaat dus wat moeizaam. Rockey is derdejaars, hij is Juridische Dienstverlening gaan studeren om mensen te helpen “met wat dan ook”. De brief die door de school verstuurd was kreeg hij gisteren pas. Hij was vertraagd door de post. Rockey schrok wel, want op de achterkant stond dat hij de volgende dag zijn examen al zou moeten herkansen.

Rockey volgt vanuit zijn bed het nieuws: via een anonieme tip zou de schoolleiding bewust zijn gemaakt van mogelijke fraudeurs – medestudenten van Rockey. De Telegraaf meldde dat gisteren. Er zouden examens gestolen zijn en via de Whatsapp te koop zijn aangeboden. De school heeft direct een recherchebureau ingeschakeld. Richard Franken, coördinator van het onderzoek, zei gisteren tegen Parool dat fraude makkelijk kan ontstaan door ‘naïef handelen’, zoals het laten slingeren van concept-examens.

Wat vind je ervan dat studenten Juridische hulpverlening frauderen? Beetje tegenstrijdig.
“Zo had ik het nog niet bekeken. Maar de studenten op de opleiding zijn zo fanatiek niet hoor, in zakelijke dingen als fraude. Het zijn geen advocaten. We lopen in gewone kleding. We doen vooral aan sociale juridische hulpverlening, mensen uit de schulden helpen.”

Maar jullie worden toch opgeleid om fraude te bestrijden?
“Ja, maar fraude gebeurt overal. Iedereen fraudeert wel eens. Iedereen kijkt wel eens af.”

Doe je dat zelf dan ook?
“Ik durf nooit af te kijken omdat ik bang ben dat de persoon van wie ik afkijk het juist niet goed heeft. Dan heb je alleen maar een slechter cijfer natuurlijk.”

Wat voor cijfer had je eigenlijk?
“Dat weet ik niet, dat is ons niet verteld.”

Is de brief de enige voorlichting die jullie kregen vanuit school?

“Nee. Ik was vorige week maandag even op school en toen vertelden ze wel iets vaags over dat er wellicht fraude was gepleegd. Maar er was niet veel bekend. Het zorgde voor veel onzekerheid onder de studenten. Ik dacht al dat ik dan misschien mijn examens over zou moeten doen. Het was allemaal onduidelijk.”

De brief die Rocky ontving. Foto: Rockey Halley
De brief die Rocky ontving. Foto: Rockey Halley

Denk je dat het makkelijk is om aan zo’n tentamen te komen?
“Nou, ik denk dat het niet heel moeilijk is. Wij kunnen als we willen wel in de kamers van docenten komen. Je moet altijd kloppen en dan kun je vragen of je binnen mag komen, maar dan willen ze je wel te woord staan. Ik denk dat er een leraar een keer niet heeft opgelet.”

Heb jij geruchten gehoord over de fraude voorafgaand aan het tentamen?
“Nee, ik loop momenteel stage, dus ik spreek niet echt mensen van mijn studie. Ik hoorde via het nieuws dat het tentamen over de Whatsapp werd doorverkocht.”

Wat vind jij dat er met de daders moet gebeuren?
“Tja, wat ik vind is misschien een beetje apart. Naar mijn idee pleegt iedereen dus weleens fraude. Ik ga dat niet bekritiseren. Ik ga niet zeggen: jij mag dit niet of jij mag dat niet. Ik vind niet dat de daders hard gestraft moeten worden. Dat het nu zo bekend is geworden is al straf op zich.”

Maar je baalt toch wel dat je je examen opnieuw moet maken?
“Ja, zeker. Maar ik ga er niet over zeuren. Gebeurd is gebeurd.”

De Tweede Kamer gaat een debat houden over de examenfraude, meldt NRC.nl. Er wordt besproken of er sprake is van een fraude-trend op scholen.