Psychiaters willen pensioen terug

Psychiaters in loondienst van de GGZ voeren vandaag voor de tweede keer actie tegen hun werkgever. Ze verrichten alleen spoedbehandelingen. Ook in Amsterdam willen psychiaters hun pensioen terug.

Sinds 2015 is de wet voor pensioensopbouw gewijzigd. Werknemers die meer dan 100.000 euro verdienen, bouwen over dat bedrag geen pensioen meer op. Met deze actie willen de psychiaters dat hun werkgever, GGZ Nederland, het werkgeversdeel van de pensioenpremie teruggeeft.

“Het gaat niet eens over het geld, maar om het principe: je haalt niet zomaar geld bij werknemers weg”, zegt psychiater Daniël van Grootheest van GGZinGeest in Amsterdam. “Andere medische specialisten hebben wel een akkoord kunnen sluiten met hun werkgever. Alleen GGZ Nederland wil niet met ons om de tafel. We snappen niet waarom het zo ingewikkeld is.”

Volgens psychiater Van Grootheest doen 60 tot 70 procent van de psychiaters in Amsterdam mee. Landelijk voeren ruim 1500 van de 2100 psychiaters in loondienst actie. “Al klinkt het altijd spannender dan het is”, zegt hij. “We willen de patiënten niet benadelen, dus we doen nog steeds spoedbehandelingen.”

Werkgever GGZ Nederland zegt de actie te betreuren. Ze laat weten dat psychiaters volgende week, tijdens de cao-onderhandelingen, hun wensen kenbaar kunnen maken.

Vakbond FBZ die de actie met Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband en de Federatie Medisch Specialisten organiseert, vindt dat niet voldoende. “Een nieuwe cao verandert niets aan het geld dat de afgelopen twee jaar ingenomen is”, zegt de woordvoerder van FBZ. “Dat willen we juist met terugwerkende kracht terug. Zolang ze niet met geld over de brug komen, blijven we acties voeren.”