Jaar van de draak knallend van start

De Chinese gemeenschap in Amsterdam luidt het nieuwe jaar feestelijk in. Niet één, maar twee keer. Zaterdag in de Nieuwmarktbuurt en maandag op de Dam.

Pilot: Amsterdam aan de slag met drones

Afgelopen jaar vlogen 40.000 hobbyisten met hun drone boven de stad. Maar nu waarschuwt de gemeente: Amsterdam is een ‘no fly zone’. Tegelijkertijd start de gemeente een proef om te kijken hoe ze drones voor maatschappelijke doelen kan inzetten.

Paalrot: wie betaalt verborgen kosten? 

Amsterdammers die hun huis opnieuw funderen, moeten dit zelf betalen. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis onterecht. Die wil een gedeelde verantwoordelijkheid en lastenverdeling.

XR bekladt oliebedrijf ONE-Dyas: ‘Schending van mensenrechten.’

Woensdagmiddag rond 12.00 uur hebben actievoerders van Extinction Rebellion het pand van ONE-Dyas beklad met groene verf. Het olie- en gasbedrijf heeft van de overheid een licentie gekregen om vlak boven de Waddeneilanden te boren naar aardgas. ‘Een schending van mensenrechten’, aldus een actievoerder. Donderdag bepaalt de rechter of dit door mag gaan.

Amsterdammers opgestaan zonder stroom, oorzaak nog onduidelijk

In grote delen van de stad viel maandagochtend de stroom uit. Stilstaande trams en kapotte stoplichten ontregelden de ochtendspits. De storing ontstond door problemen bij een hoogspanningsstation aan de Hemweg. Netbeheerder Liander loste die na anderhalf uur op, maar tast over de echte oorzaak nog altijd in het duister.

‘Als pasgeboren vogel uit je nest getrapt, terwijl je niet zeker weet of je kunt vliegen’

De subsidie van de gemeente voor centrum de Brouwerij, een behandelinstelling en ontmoetingsplek voor mensen met psychosegevoeligheid, is bijna gehalveerd ten gevolge van een nieuwe aanbesteding. De bezuiniging gaat gepaard met onduidelijkheid en onzekerheid, en dat terwijl er veel op het spel staat: ‘Het besef lijkt te ontbreken dat het om plekken gaat waardoor je levend blijft.’