Klanken | Het geplons van ijszwemgroep de Whale Club

In Klanken van Amsterdam gaan redacteuren van NAP Nieuws op zoek naar geluiden die typisch zijn voor de stad. Deze keer: het geplons van ijszwemgroep de Whale Club.

Park Schinkeleilanden, De Amstel, Houthavens en het Nieuwe Meer in het Amsterdamse bos: hier springen de inmiddels 160 leden van de Whale Club vanaf oktober tot en met april dagelijks in het water. Niet alleen voor de verfrissing en de gezelligheid, ook om hun gezondheid een boost te geven. Blootstelling aan het koude water stimuleert de activering van bruin vet – dat tot meer energie en vetverbranding leidt – en zou de weerstand kunnen verbeteren. 

Ademhaling 

Dat zo veel mensen zich zouden aansluiten had initiatiefnemer Pascal van Steen (31) niet zien aankomen. De eerste keer dat hij een ijsduik nam was in 2019. ‘Het water van het Marineterrein was destijds dertien graden, maar het voelde als één graden. Maar vanaf het moment dat ik me op mijn ademhaling focuste en daarna uit het water kwam, voelde ik me helemaal energiek.’ 

Dat was voor Van Steen reden om vaker een ijsduik te nemen. Omdat hij anderen ook deze sensatie wilde laten ervaren, spoorde hij mensen aan om met hem mee te doen. Minstens één keer per week met zijn allen het water in, dat was zijn streven. In het begin waren het voornamelijk vrienden die meegingen, maar al snel werd de groep groter. Van Steen maakte een groepsapp aan, die hij ‘De Whale Club’ noemde. Na het zwemmen raakte Van Steen vaak in gesprek met mensen die ook net een duik hadden genomen. Met succes: na twee maanden bestond de Whale Club al uit 50 mensen. 

Sunday Dip

Deelnemers die al langere tijd in de groepschat zitten weten dat er elke zondag een Sunday Dip wordt georganiseerd door één van de ‘diphosts’: ervaren ijszwemmers. De hosts laten in de chat weten waar en hoelaat de sessies plaatsvinden. Ook delen deelnemers diplocaties en worden er doordeweekse dipafspraken gemaakt. De whatsappgroep staat op de Whaleclub’s Instagrampagina en is toegankelijk voor iedereen die wil deelnemen. Elke sessie is gratis. 

Diede Gardenier (24) is één van de elf hosts. Hij heeft in totaal twintig sessies georganiseerd, veelal in het het Nieuwe Meer. Hoe groot de groep is die Gardenier begeleidt, is sterk afhankelijk van het weer. ‘De ene keer zijn het vijf personen, de andere keer twintig.’ 

Innerlijke rust

Gardenier en Van Steen zijn geïnspireerd door ‘Iceman’ Wim Hof en passen voor elke sessie zijn ademhalingstechnieken toe. Daarna gaan ze over op een high intensity training met onder andere burpees en jump squats. Als iedereen opgewarmd is, springt de groep het water in. Hoe lang de deelnemers precies in het water kunnen blijven, hangt af van hun ijszwemervaring en de temperatuur van het water. ‘Als het water echt koud is – blijven beginners er maximaal drie minuten in.’ Het langste dat Gardenier in het water bleef, was 23 minuten.

Wat het dippen voor Gardenier zo speciaal maakt? ‘Het is een moment van innerlijke rust. Ik ben tijdens een duik compleet met mijn eigen gevoel bezig. Als jij het ijskoude water inspringt is er geen haar op je hoofd die er mee bezig is wat je vanavond moet gaan eten.’