Amsterdam mag van het slot: vrijwel alle coronamaatregelen verdwijnen

Vrijwel alle coronamaatregelen worden de komende twee weken opgeheven, dat heeft Ernst Kuipers (Minister van Volksgezondheid) dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Aanstaande vrijdag worden de eerste versoepelingen doorgevoerd. Een week later verdwijnt ook de coronapas en de opgelegde sluitingstijden.

‘Alles gaat weer open, maar niet in een keer. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar’ dat kondigde Kuipers aan bij het begin van de persconferentie. Voor het eerst deelde Kuipers de versoepelingen mee, zonder de aanwezigheid van premier Mark Rutte. Volgens de zorgminister blijven de ziekenhuisopnames stabiel, waardoor versoepelingen mogelijk is.

Per direct verdwijnt daarom het maximum aantal personen dat iemand thuis mag ontvangen. Daarnaast wordt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken gewijzigd: werk maximaal de helft van de tijd op kantoor. De versoepelingen worden verder in twee fases doorgevoerd, hieronder volgt een overzicht:  

Vrijdag 18 februari
 
– Horeca, cultuur en andere sectoren mogen hun deuren weer openhouden tot 1.00.
– Op locaties waar meer dan 500 bezoekers samenkomen, wordt nog wel gevraagd naar het coronatoegangsbewijs, maar is het niet langer verplicht om 1,5e meter afstand te houden. Ook verdwijnt op die plaatsen de mondkapjesplicht.
–   Op plekken met meer dan 500 mensen blijft een vaste zitplaats wel verplicht.
–   De isolatieduur voor een positief persoon wordt verkort. Deze wordt teruggebracht van zeven naar vijf dagen. Mits iemand dan al 24 uur klachtenvrij is.
Vrijdag 25 februari
 
–   De coronapas verdwijnt. Vanaf dit moment is het niet meer nodig om de QR-code te laten zien voor een bezoek aan bijvoorbeeld de horeca of het theater.
–   Opgelegde sluitingstijden verdwijnen in alle sectoren. Ook is de mondkapjesplicht en 1,5e meter afstand houden niet meer nodig volgens het kabinet. 
–   Het nachtleven en evenementen worden heropend. Alleen voor plekken binnen met meer dan 500 man publiek geld de verplichting om te testen voor toegang (1G). Buitenlocaties zijn uitgezonderd van de verplichte test.

Kuipers laat weten dat over twee weken alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, ventileren en testen bij klachten, worden gehandhaafd. Op 15 maart volgt een nieuw meetmoment, waarbij er wordt gekeken of de maatregelen nog voldoen.

Clubs zien 1G disproportioneel

Hoewel de evenementenbranche blij is met de versoepelingen, bestaan er nog twijfels over de aangekondigde 1G-maatregel. Dinsdagochtend benoemde Ruben Brouwer, directeur van evenementenorganisator MOJO, bij radio KINK de maatregel als disproportioneel. Ook woordvoerder van het Paradiso in Amsterdam ziet de maatregel niet zitten: ‘Wij denken dat er geen bereidheid is onder onze bezoekers om zich voor ieder bezoek te laten testen. Daarnaast blijft lastig om te controleren.’

Het poppodium, dat plek heeft voor meer dan 1750 bezoekers, opende afgelopen weekend haar deuren voor bezoekers tijdens de protestactie de nacht staat op. Volgens de woordvoerder heeft de actie zeker bijgedragen aan de aangekondigde versoepelingen: ‘Eerder werd er nooit gesproken over het nachtleven. De afgelopen week was er heel veel aandacht voor onze sector’. 

Nu de versoepelingen zijn aangekondigd moet er ineens veel geregeld worden. ‘We hopen donderdag 24 februari al een clubnacht te organiseren, maar de vraag is of dat op korte termijn gaat lukken.’

Verkorte isolatieduur

Door de nieuwe versoepelingen hoeven mensen na een positieve test minder lang in quarantaine. Dat betekent dat zij ook weer eerder aan het werk kunnen. Al vanaf eind januari rijdt het GVB met een aangepaste dienstregeling. Reden daarvoor was het grote aantal met corona besmette en/of in quarantaine zittende medewerkers.

De woordvoerder van de GVB laat weten dat naar alle waarschijnlijkheid de GVB vanaf maandag weer volgens de volledige winterdienstregeling zal rijden. ‘We merken wel dat reizigers nog moeten wennen aan de nieuwe situatie, die ze na twee corona jaren en lege voertuigen als druk ervaren.’ De GVB ziet echter dat het aantal reizigers nog lang niet op het niveau is van voor corona: ‘Mensen werken nog veel thuis en mijden de spits.’

Meer steun voor coronabeleid

De steun voor het coronabeleid is voor de tweede maand op rij toegenomen, blijkt uit onderzoek van het I&O Research in opdracht van de NOS. Ruim de helft van de ondervraagde staat achter de aanpak van het kabinet. Het zicht op versoepelingen vormt een mogelijke verklaring voor de stijging. Ongeveer 85 procent van de ondervraagde was namelijk voorstander van verregaande versoepelingen.

Ook Kuipers benoemde tijdens de persconferentie dat de samenleving snakt naar cultuur en uitgaangsleven: ‘We kunnen niet zonder elkaar. Gelukkig bevinden we ons nu in een andere fase. We zijn nu net op of over de piek heen.’