Gaat ‘vliegschuld’ vluchten op Schiphol verminderen?

AMSTERDAM – Ondanks dat er met de term ‘vliegschaamte’ meer aandacht kwam voor de negatieve gevolgen van vliegen, is het aantal passagiers op Schiphol afgelopen jaar toegenomen. Volgens bijzonder hoogleraar psychologie Frans Schalkwijk is het aanwakkeren van schuldgevoel effectiever. 

Schaamte zorgt er volgens Schalkwijk niet voor dat we minder gaan vliegen. ‘Als je tegen mensen zegt dat ze zich moeten schamen, dan voelen ze zich vernederd. Hierdoor passen mensen hun gedrag niet aan.’ 

Dat ‘vliegschaamte’ niet werkt is te zien aan de drukte op Schiphol. ‘Ik denk dat het goed is dat er een soort bewustzijn gecreëerd wordt, maar dat het nog wel een paar jaar duurt voordat mensen dit in actie overzetten’, zegt een reiziger.

In plaats van schaamte zouden we ons volgens Schalkwijk moeten richten op schuldgevoelens. ‘Schuldgevoel kan je herstellen. Je kunt je schuldig voelen over vliegen en dat kan je herstellen door het bijvoorbeeld minder vaak te doen of bomen te planten.’