De jonge designers van de Wildemanbuurt

Bij Studio Osdorperban in de Wildemanbuurt ontwikkelen jongeren zich als designer, ondernemer of marketeer. Een belangrijke plek voor een buurt die vaak in een negatief daglicht staat, vindt begeleider Bilal El Hadaoui. ‘Er is hier veel talent.’

Elke dinsdagmiddag druppelt een groepje jongeren Studio Osdorperban binnen. Voor het raam staat de trots van de designstudio: hun zelf ontworpen ‘chillstoelen’ met twee poten, een schommelfunctie of een schuine rugleuning. Iedereen die binnenloopt krijgt van begeleider Bilal El Hadaoui (24) een boks.

Studio Osdorperban ligt middenin de Wildemanbuurt in Osdorp, Amsterdam Nieuw-West. ‘Hier leren jongeren ondernemen, ontwerpen en een netwerk opbouwen. Vaardigheden die ze niet op school meekrijgen’, vertelt El Hadaoui. ‘Zo proberen we de jongeren ook van de straat af te houden.’ Een keer in de week komt de groep 12- tot 16-jarigen samen om hun projecten verder te ontwikkelen; van het ontwerpen van verpakkingen tot het uitdenken van sales-strategieën.

Deze middag begint zoals altijd met een ‘check-in’: een rondje langs de tafel waarbij iedereen vertelt hoe ze zich voelen. Na het delen van een verhaal, klapt iemand in zijn handen en roept  ‘check-in’. Het moment dat de laatste persoon klapt markeert het startsein van de sessie.

Crimineel netwerk

El Hadaoui is geboren en getogen in Osdorp en kan zich niet voorstellen dat hij zijn buurt ooit voor een andere zou inruilen. Sommigen denken daar anders over. Deze maand verscheen een onderzoek over hoe tevreden Amsterdammers zijn over hun eigen buurt. Osdorp staat op de laatste plek. De buurt kampt met armoede, fragiele thuissituaties en kansenongelijkheid. Onderzoekers en de politie waarschuwden in een rapport van vorig jaar dat 156 buurtbewoners een ‘hecht crimineel netwerk’ vormen. Samen waren zij betrokken bij 2955 door de politie geregistreerde incidenten.

Deze cijfers zijn heftig, zegt El Hadaoui. ‘Ik ga het niet ontkennen maar ik ga ze ook geen kracht geven’, zegt hij. De buurt, met haar bewoners en jongeren, is volgens hem niet ‘zielig’. ‘Er zijn hier weinig kansen en vaak staat de buurt in een negatief daglicht. Maar die kant willen we juist niet laten zien. Ik wil dat wij gezien worden omdat we gemotiveerd zijn en een tof idee hebben. Niet omdat wij in een zogenaamde achterstandsbuurt wonen.’

Lang stond de Wildemanbuurt onderaan het prioriteitenlijstje van de gemeente waardoor renovaties en investeringen uitbleven. Het ‘Masterplan Nieuw-West’ dat vorig jaar is gelanceerd, moet de leefbaarheid van de buurt verbeteren met een plan van aanpak voor de komende twintig jaar. Volgens El Hadaoui laat Studio Osdorperban zien dat investeringen in sociale initiatieven werken.

De inspanningen van de studio blijven niet onopgemerkt: in oktober waren de chillstoelen van Studio Osdorperban te bewonderen op de Dutch Design Week. Trots vertelt El Hadaoui dat de eerste set stoelen al is verkocht.

Pipa’s

Op tafel liggen grote vellen papier en een pot zonnebloempitten. Twee andere begeleiders, Janine Toussaint en Hannah Oul-Hadj, delen stiften uit. Vandaag gaan de jongeren aan de slag met een nieuw product: de ‘pipa’s’, een gezonde snack gemaakt van zonnebloempitten.

Zo bedacht Ceren (14) een smaak voor de zonnebloempitten met ras-el-hanout en cacao. ‘Er zijn niet veel van dit soort plekken, vooral hier niet’, vertelt ze in de pauze. Haar buurvrouw, Aya (14), komt al ruim twee jaar bij Studio Osdorperban: ‘Eerst stond ik niet echt open om nieuwe mensen te leren kennen en dat is steeds beter geworden. Ik heb geleerd hoe ik beter met dingen om kan gaan.’

Als El Hadaoui wordt gevraagd naar ‘zijn’ jongeren, krijgt hij een brede lach op zijn gezicht. ‘Ik herken mezelf in hen. Dit soort initiatieven waren er niet toen ik 15 jaar was. Het maakt me trots om een begeleider te zijn voor iets wat ik vroeger graag had gewild. Daardoor ga je nog meer door het vuur voor die kids.’

Aya weet precies wat ze wil: ondernemer worden. Na het vmbo wil ze doorstromen naar havo en dan op naar het hbo. Ceren wil design gaan studeren en daarna aan de slag bij de politie. Op de vraag of hun chillstoelen een succes worden, antwoorden beiden resoluut: ‘Sowieso!’