Rob Hofland ziet drie gevaren voor Amsterdam: klimaat, wonen en kansen

In aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen maakt NAP Nieuws de serie Jonge Politieke Dromers. In deze serie gaat de redactie in gesprek met jonge partijleden.

D66’er Rob Hofland (31) heeft door de coronacrisis kunnen bedenken wat voor hem écht uitmaakt in de politiek. Hij vindt het belangrijk dat jonge politici kunnen meebeslissen over hun toekomst. ‘Voor hen is het nu do or die.’

Rob Hofland (31), campagneleider voor D66, zit midden in een hectische ochtend als hij bellend door de Stopera in Amsterdam naar een van de vergaderruimtes loopt. De politicus uit Meppel vertelt over de belangrijkste politieke les die hij heeft meegenomen uit zijn geboortestad. Een Drents gezegde: ‘Uit turf, jenever en achterdocht is de Drent gewrocht.’

Een beetje achterdocht is een belangrijke eigenschap in de politiek, zegt Hofland. ‘Maar uiteindelijk werken we als middenpartij graag samen met anderen.’ Bewapend met zijn eigen verkiezingsprogramma en laptop voor zijn neus, vertelt Hofland over de grootste problemen in Amsterdam.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Amsterdam?

‘Amsterdam heeft te maken met drie grote crisissen: klimaat, wonen en kansen. Voor de klimaatcrisis hebben we een klimaatagenda opgesteld met concrete acties zoals het plaatsen van zonnepanelen die we nu, het liefst gister al, willen uitvoeren.’

Wat kan jij als jonge politicus betekenen op het gebied van klimaat?

‘Ik wil dat een jonge generatie politici beslissingen gaan nemen om de toekomst voor jongeren veilig te stellen. We moeten de komende tijd stevig ingrijpen op het gebied van klimaat, anders zitten de jongeren met de gevolgen. Voor hen is het echt do or die.’

Wat kan Amsterdam doen tegen het mondiale klimaatprobleem?

‘We moeten in Amsterdam duurzame oplossingen gaan uitrollen om het klimaatprobleem aan te pakken. De energietransitie zal een enorme verbouwing worden en af en toe ook financieel pijn doen. Iedereen vindt het spannend om grote stappen te zetten maar het is nu echt nodig.’

Er is veel debat over windenergie. Wat vindt D66?

‘Politici die zeggen “we willen verduurzamen maar zijn tegen windenergie”, zijn gewoon niet eerlijk. Als je de klimaatcrisis serieus neemt, hebben we alles nodig.’

‘D66 wil aan de hand van een afwegingskader gaan bepalen op welke plekken deze windmolens geplaatst kunnen worden. We zullen morgen (17 februari) een motie indienen voor een plan om de negatieve gevolgen van windturbines te toetsen voordat ze worden neergezet. Welke criteria dit zullen zijn, moet de raad nog bespreken. Het liefst gaan we zo snel mogelijk bouwen.’

Een ander groot probleem in Amsterdam voor jongeren is kansenongelijkheid in het onderwijs. Hoe wil D66 dit aanpakken?

‘We willen ongelijk investeren voor gelijke kansen. Dit houdt in dat een school in Oud-Zuid minder hulp nodig heeft dan een school met veel kinderen met ouders met een lager inkomen. Wat ons betreft is het hartstikke logisch dat je meer gaat investeren in zo’n school.’

Hoe weet je welke scholen dit zijn?

‘We kijken naar de scholen met de meeste kinderen met een leerachterstand. Die zitten veel in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. We willen elke school individueel beoordelen en bijvoorbeeld investeren in lerarenbonussen.’

Hebben jullie ook plannen om scholen meer gemengd te maken?

‘Dat is natuurlijk wat we willen. Alle scholen in Amsterdam moeten even populair worden zodat je geen scholen meer hebt waar ouders hun kind niet op willen zetten.’

Wat is een praktisch gevolg van zo’n investering?

‘Dat kan van alles zijn. Scholen kunnen met het geld bijvoorbeeld meer extracurriculaire activiteiten aanbieden of het gebouw opknappen.’

Wat willen jullie doen aan het lerarentekort?

‘Het lerarentekort is het grootste probleem in het onderwijs. Om docenten aan te trekken, moeten we het makkelijker voor ze maken om in Amsterdam te wonen. Daarom vinden wij dat leraren voorrang moeten krijgen op middeninkomenswoningen.’

Gaat dit dan niet ten koste van andere groepen?

‘Voor studenten kijken we bijvoorbeeld naar tijdelijke woningen zodat je meteen iets voor deze groep kan doen. En iets anders, we hebben het vaak over woningen die bijgebouwd moeten worden maar de meeste woningen staan al. We hebben daarom hard gestreden voor de opkoopbescherming.’

En mensen die willen huren?

‘Wat we de afgelopen jaren hebben gedaan, is het middensegment opbouwen. Vroeger zat er niets tussen sociale huurwoningen en de vrije markt. Als er meer middenhuurwoningen komen, kunnen we hopelijk de stille uittocht van vertrekkende Amsterdammers stoppen.’

In Amsterdam gaat het veel over expats. Wat is hun invloed op de huurprijzen?

‘D66 weigert pertinent om de schuld neer te leggen bij expats. D66 zal niemand behalve de politiek de schuld geven. Internationals zijn Amsterdammers als ze in Amsterdam wonen en zijn net zo goed welkom als ieder ander.’