Blue Mondaystruggles bespreekbaar tijdens kunstfestival

Galerie Beeldend Gesproken heeft ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ aangegrepen voor de opening van een kunstfestival over mentale gezondheid. Twee weken lang staat De Hallen in Amsterdam-West in het teken van The Bluest Monday. Met gratis workshops en exposities wil de organisatie mentale worstelingen bespreekbaar maken.

‘Het is geen vergif!’ verzekert directeur Esther Vossen de bezoekers die maandagavond een glas met een warm blauw goedje voorgeschoteld krijgen. De blauwe vlindererwtthee (zacht, aards, met een vleugje honing) en blauwe bonbons (van karamel-zeezout tot zwarte knoflook) staan symbool voor Blue Monday, de dag waarop we het meest depressief zijn, volgens de Britse psycholoog Chris Arnell.

Toch is de ‘depridag’ vooral een goed moment om over een belangrijk maatschappelijk probleem te praten, meent Vossen. Bijna de helft van de Amsterdammers heeft één of meerdere psychische aandoeningen (gehad), maar erover praten doet lang niet iedereen. ‘Kunst is belangrijk, want het roept gevoelens op. Dit zorgt ervoor dat we open gaan staan voor een goed gesprek. Mentale struggles horen bij het leven, maar als je erover praat, wordt het lichter.’

In de galerie worden onder meer modeprojecten van studenten van de Jean School (onderdeel van het ROC van Amsterdam) tentoongesteld. Middels broeken met vlinderprints en tassen van oude ambulancekleding uitten zij hun gevoelens, onder het motto ‘Fashion against depression’. 

Workshops

Het Volk der Introverten van kunstenaar Mirthe Dokter is volgens Vossen een onmisbaar onderdeel van de expositie. In vier ramen voor de galerie staan gekleide hoofdjes van introverten, te herkennen aan gesloten ogen. ‘Ze beelden de stilte in de mens uit. De kracht van mensen die niet altijd meedoen aan de ratrace van het leven.’ Tijdens een van de workshops van The Bluest Monday kunnen bezoekers hun eigen hoofdje kleien. 

Tijdens andere workshops kunnen bezoekers zoal ervaren wat kunst voor Vincent van Gogh teweegbracht, hun fiets versieren met Flower Bike Man Warren en een mentale geluidswandeling door de buurt doen met componist Sophie Jurrjens. Het opvallendste programmaonderdeel is wellicht de Depressieve Fri Mi Bo (vrijdagmiddagborrel). De workshops zijn gratis te bezoeken, benadrukt Vossen. ‘We hebben een brede doelgroep en we willen dat buurtbewoners ook gratis mee kunnen doen aan het programma.’

The Bluest Monday vindt plaats van 16 t/m 29 januari in De Hallen.