Klimaatactivisten bezetten hoofdkantoor ING, elfde actie in jaar tijd

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben donderdagmiddag korte tijd het hoofdkantoor van de ING bezet. Rond de dertig actievoerders eisten dat de bank stopt met de financiering van de fossiele industrie. Volgens de actiegroep gaat er bij ING gemiddeld 9 miljard euro per jaar naar deze industrie.

Rond 12:00 uur drong de groep het hoofdkantoor aan de Bijlmerdreef binnen. Hier gingen ze in gesprek met passerende werknemers van de ING. De activisten verzochten de werknemers om zich intern uit te spreken tegen de financiering van de fossiele industrie. Ook deelden ze stenen uit aan de werknemers, met de vraag of zij ook hun steentje kunnen bijdragen. Later in de actie werd ook de doorgang naar de lobby bemoeilijkt.

In de tussentijd werd de politie ingeschakeld, die de demonstratie rond 13.30 uur beëindigde. Daarbij werden volgens een woordvoerder van de politie zes mensen aangehouden.

Elfde keer

Het was al de elfde actie van Extinction Rebellion tegen ING in een jaar tijd. De actiegroep geeft in een verklaring aan door te gaan met de acties totdat de ING stopt te investeren in de fossiele industrie. Of de acties al iets hebben opgeleverd, is volgens woordvoerder Felix van Vugt moeilijk te zeggen. ‘We weten alleen dat het op de agenda staat en dat meerdere medewerkers ons steunen’, zegt hij. ‘Maar we zullen blijven terugkomen tot onze eis is ingewilligd.’