Staking vuilnisophalers naar verwachting op 30 januari

Amsterdamse vuilnisophalers gaan vermoedelijk op 30 januari staken. Dat vertelde wethouder Hester van Buren (Financiën, Personeel en Organisatie) donderdagochtend aan de Amsterdamse gemeenteraad. De vuilnisophalers hopen met de staking een hoger loon af te dwingen. 

Eerder eiste vakbond FNV onder meer 12 procent loonsverhoging vanwege de inflatie en de krappe arbeidsmarkt. Ook wenste de vakbond dat de Automatische Prijscompensatie in de cao zou worden opgenomen. Hierdoor zouden de lonen jaarlijks meestijgen met de inflatie. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bood een loonsverhoging van 5 procent voor dit jaar en 3 procent voor volgend jaar aan. FNV ging daar niet mee akkoord en stelde een ultimatum. Dat verliep vorige week, waarna de onderhandeling klapte en de vakbond stakingen aankondigde.

De datum van de staking is nog niet officieel aangekondigd, maar wethouder Van Buren heeft al ruimte vrijgemaakt in haar agenda. Ze zal tijdens de volgens haar drie uur durende staking op pad gaan met de vuilnisophalers om in gesprek te gaan over hun wensen. Van Buren beloofde de gemeenteraad verder om zich bij de VNG in te zetten voor betere arbeidsvoorwaarden van het gemeentepersoneel.

Handhaving

De onderhandelingen tussen FNV en VNG gingen ook over ander gemeentepersoneel zoals de handhavers. Ook voor die groep heeft de vakbond een staking afgekondigd. Volgens een woordvoerder van wethouder Van Buren is het nog onduidelijk of ook zij op 30 januari gaan staken of dat dit op een ander moment gebeurt. 

FNV kon de vragen van NAP Nieuws over de staking nog niet beantwoorden.

Foto: Fons Heijnsbroek