Liveblog [gesloten]: Door studenten en klimaatactivisten bezet UvA-gebouw nog dezelfde dag door ME ontruimd

Tientallen studenten en klimaatactivisten hielden vandaag een UvA-gebouw aan de Oudezijds Achterburgwal bezet. Ze eisten onder meer het verbreken van de banden tussen de UvA en Shell. De universiteit deed aangifte van inbraak, waarna de ME tot ontruiming overging en 30 demonstranten oppakte.

Daarmee is er een einde gekomen aan de protestactie van een breed collectief aan studenten- en klimaatorganisaties, waaronder University Rebellion, Mokum Kraakt en End Fossil Occupy. De activisten demonstreerden tegen door Shell gefinancierde projecten waaraan de Universiteit van Amsterdam (UvA) deelneemt.

Van demonstratie tot bezetting

Nadat een optocht van rond 150 mensen vanaf de Roeterseilandcampus richting de Oudemanhuispoort in het centrum was gelopen, drongen de activisten het gebouw van de ‘Amsterdamse Academische Club’ binnen en verklaarden het als bezet. Een woordvoerder liet weten dat het om een geplande actie ging.

Er werd soep geserveerd onder haastig opgezette partytenten, en via een op een kar meegedragen geluidsysteem kon er in de stromende regen muziek gedraaid worden. Ondertussen eisten de bezetters in meerdere speeches onder meer het verbreken van de banden tussen de universiteit en Shell.

Het College van Bestuur gaf daarop aan dat het energiebedrijf in drie NWO-projecten gerelateerd aan duurzaamheid en milieu ‘consortium-partner’ is en dat de universiteit zich ‘niet laat sponsoren door de fossiele industrie’. Volgens de activisten zijn die projecten een vorm van greenwashing: een poging van Shell om het eigen imago op te poetsen.

In een gesprek met het College van Bestuur (CvB) van de UvA gaf het bestuur aan bereid te zijn een commissie in te stellen die per project gaat beoordelen of er sprake is van greenwashing. In hetzelfde gesprek gaf het bestuur aan de lopende projecten niet te zullen stoppen en werd de bezetting van het pand afgekeurd.

Nadat de activisten daarop aangaven niet te zullen vertrekken, deed het CvB aangifte vanwege de inbraak in het pand. Kort na 20:00 uur kwam daarop de Mobiele Eenheid (ME) in actie. Eerst dreef de ME de demonstranten die zich buiten bevonden weg van het pand. Vervolgens werd de gebarricadeerde deur geopend met een kettingzaag, waarna de bezetters in drie uur tijd uit het pand zijn verwijderd.