Nieuwe coronaversoepelingen: samenleving kan weer grotendeels open

Het kabinet zal naar alle verwachting morgenavond tijdens de persconferentie bekendmaken dat aanstaande vrijdag versoepelingen worden doorgevoerd. Vanaf een week later, 25 februari, zullen alleen de basismaatregelen van kracht blijven. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS.

Het kabinet is van plan de samenleving vrijwel volledig te heropenen. Uit het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) maandag naar de kamer stuurde, blijkt dat het OMT de voorgestelde versoepelingen verantwoord vindt, omdat ze ‘waarschijnlijk slechts een beperkt effect hebben op de piekbezetting in de ziekenhuizen en op de ic.’

De eerste versoepelingen gaan aanstaande vrijdag in. Dan mogen kroegen, restaurants, theaters, musea en poppodia hun deuren weer tot 01.00 ’s nachts openen. Een week later, op 25 februari, wil het kabinet bijna alle beperkingen loslaten. Alleen basismaatregelen als ventileren, testen bij klachten en geen handen schudden blijven dan van kracht. Dat betekent dat de horeca en de cultuursector weer hun oude openingstijden mogen aanhouden. Ook vervallen op die dag de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand en het thuiswerkadvies.

Coronatoegangsbewijs niet meer nodig

Vanaf volgende week vrijdag hoeft het coronatoegangsbewijs niet meer getoond te worden om toegang te krijgen tot de horeca of de cultuursector. Het bewijs zal alleen nog gebruikt worden in situaties waarin het van toegevoegde waarde is. Ook kan het bewijs nodig zijn voor reizen naar het buitenland, als andere landen dat als voorwaarde stellen.

Het kabinet gaat hiermee een stap verder dan het advies, omdat het OMT het coronatoegangsbewijs wel als verplichting wil houden. In Den Haag is daar steeds minder steun voor. Voor festivals adviseert het OMT zogenaamd 1G-beleid, waarbij iedereen een negatieve test moet tonen. Of het kabinet dat advies overneemt, is nog niet bekend.

Morgen beslist het kabinet definitief over de heropening van de samenleving. Om 19.00 geeft minister Kuipers een persconferentie waarin hij de versoepelingen zal aankondigen. Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie is premier Mark Rutte niet bij de persconferentie aanwezig.