Thomas (22) maakt gebruik van de ‘rentetruc’: ‘Ik ga niet meer naar de bar’

‘Ik heb nu nog 3 euro op mijn rekening staan,’ vertelt de 22-jarige student Thomas Santos Anderson. Hij koos ervoor om, net als vele andere studenten, door middel van de zogeheten ‘rentetruc’ geld te besparen. 

DUO bevestigt de ‘truc’ door op hun site tips te delen voor het toepassen hiervan. De ‘truc’ houdt in dat studenten hun lening opsplitsen door deze voor de maand januari stop te zetten. Over het eerste deel van de lening, dat is opgebouwd voor het einde van 2022, betalen zij hierdoor nog vijf jaar lang het oude, en lagere, rentepercentage van 0,46 procent. Deze rente kan potentieel stijgen doordat de rente die de overheid betaalt aan staatsleningen ook stijgt. De rente van de studielening is daaraan gekoppeld. 

Het potentieel gestegen rentepercentage betalen zij dan alleen over het tweede deel van hun lening, dat wordt opgebouwd vanaf februari 2023. Om de ‘truc’ te laten werken moeten studenten alles van DUO stopzetten. Dat betekent dat studenten, buiten het missen van hun studiefinanciering, ook een maand lang geen gebruik kunnen maken van het reisproduct, waarmee studenten gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Hoe groter de schuld, hoe meer geld hierdoor kan worden bespaard. Hoewel het uitzetten van de lening op lange termijn wel duizenden euro’s kan schelen, is het voor veel studenten momenteel een uitdaging om de eerste maand van 2023 zonder studiefinanciering en reisproduct rond te komen.

Thomas Santos Anderson studeert kunstmatige intelligentie. Hij woont op kamers in Watergraafsmeer en gebruikt zijn studielening om zijn maandelijkse huurkosten van €630,- te kunnen betalen. Toen hij een bericht over de ‘rentetruc’ op de telefoon van een vriend voorbij zag komen besloot hij zijn lening stop te zetten. ‘Er is deze maand echt een flinke deuk in mijn spaarrekening gekomen. Ik ga niet meer naar de bar, ik blijf nu thuis.’ 

De 22-jarige masterstudent Anika van der Schaaf studeert gezondheidsrecht en maakt sinds 2019 gebruik van studiefinanciering. Dit omdat ze toen van haar ouderlijk huis in Purmerend naar de Oosterparkbuurt verhuisde. Hier ging ze op zichzelf wonen, waarbij hoge kosten kwamen kijken, waaronder de maandelijkse huurprijs van €550,-.  

Ze heeft haar studielening direct stopgezet toen ze van meerdere vrienden een appje ontving waarin de ‘rentetruc’ werd uitgelegd. ‘Ik merk het vooral bij het doen van boodschappen. Ik let deze maand heel erg op wat ik koop en dat dit niet te duur is. Ook merk ik dat ik minder sociale activiteiten onderneem. In plaats van naar een café te gaan, drink ik nu liever thuis wat.’ 

Ook geeft Anika aan dat ze de kosten van het openbaar vervoer heeft onderschat. ‘Als ik bij mijn ouders langs wil gaan in Purmerend, komen ze me nu vaak met de auto halen. Naar mijn werk moet ik deze maand fietsen omdat ik het echt niet kan betalen om dit een hele maand met het openbaar vervoer te doen,’ licht ze toe. ‘Ik kan niet wachten om mijn lening weer aan te zetten.’