Amsterdamse vapestores gaan door met verkoop smaakjes na ingang verbod

Het omstreden ‘smaakjesverbod’ zal vapestores in Amsterdam er niet van weerhouden om e-sigaretten met zoete smaken uit de verkoop te halen. Vorige maand werd bekend dat e-sigaretten vanaf 1 oktober alleen nog naar tabak mogen smaken. Tot die tijd is het toegestaan om het resterende aanbod te verkopen. 

 ‘Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt,’ zegt Iwan Zwemer, mede-eigenaar van de (online) tabakspeciaalzaak Puff Store in de Rivierenbuurt.  ‘Geen reclame, afgeplakte ramen, een onmogelijke ingrediëntenlijst waar we ons aan moeten houden, en binnenkort het verbod.’ Voor veel winkels zijn de verkoop van smaakstoffen een grote inkomstenbron die anders verdwijnt.

Zwemer rekent op een flinke toename van illegale handel in de hoofdstad. ‘Onder de toonbank of via buitenlandse websites, het zal honderd procent zeker door blijven gaan,’ zegt hij. Vaste klanten seinen Zwemer alvast in om grote inkopen te doen. ‘We hebben veel mensen die van e-sigaretten over zijn gestapt van tabaksmaak naar fruitige en zoete smaken.’ Ook op zijn website, die tegen die tijd offline moet, verkoopt hij de populaire e-liquids met smaakstoffen, zoals limoen, kers en framboos.

Vapestore Mr. Joy, met twee filialen in Amsterdam, laat weten na 1 oktober online door te gaan met de verkoop van smaakvloeistoffen. ‘We gaan nu heel goed online en dat verdwijnt niet zomaar,’ zegt een medewerker van het filiaal op de Haarlemmerstraat, die niet met zijn naam in de krant wil. Online verkoopt Mr. Joy honderden verschillende smaken. ‘We hebben nu een Nederlandse website, maar zodra het verbod ingaat, gaan we op onze internationale websites verder.’ 

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten dat een aantal speciaal opgezette teams zullen gaan handhaven in vapestores en tabakspeciaalzaken. Ook zullen ze websites en sociale media in de gaten houden om illegale verkoop tegen te gaan. Of verkoop van smaakvloeistoffen daadwerkelijk beboet zal worden, is nog niet bekend.

De zoete smaakjes in e-sigaretten zijn vooral geliefd onder jongeren. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut bleek in 2019 dat 27,5 procent van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar weleens een e-sigaret gebruikt. Van de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar was dit 44 procent. Maar de e-sigaret blijkt minder veilig dan gedacht. ‘Dampen’ op lange termijn zou kunnen leiden tot schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. Ook zou het voor jongeren een makkelijkere opstap zijn naar het roken van tabak.