Ajaxsupporters zijn klaar met Schreuder: ‘Heel stiekem hoop ik dat we de Klassieker verliezen en dat de coach eruit gaat’

NAP Nieuws sprak met verschillende supporters over coach Alfred Schreuder en blikt vooruit op de wedstrijd tegen Feyenoord zondag. Gaat de Klassieker het kantelpunt van de trainer betekenen? 

‘Schreuder rot op,’ klonk vorige week zaterdag opnieuw in de Johan Cruijff ArenA. Na het gelijkspel tegen Twente werd een nieuw dieptepunt bereikt: voor het eerst sinds 2011 wist Ajax vijf wedstrijden op een rij in de Eredivisie niet te winnen. De laatste maanden maakte coach Alfred Schreuder zich niet populairder onder de supporters. De meeste Amsterdammers zien hem liever verdwijnen dan blijven.   

Puck Stokvis (23), vanaf haar veertiende al Ajax-fan, is duidelijk over Schreuder: ‘Ik vind hem geen Ajacied. Het is een slappe man die de jongens niet onder controle heeft.’ Samen met haar vriend gaat ze vaak naar de wedstrijden in de ArenA, maar het plezier is langzaam aan het verdwijnen. ‘Ik kijk er niet meer met liefde naar,’ zegt ze. ‘Ik hoop heel stiekem, sorry dat ik het zeg, dat ze zondag verliezen en dat Schreuder eruit gaat. Ze doen het toch al slecht, waarom nu niet even verliezen en hem eruit knikkeren?’ 

Mismatch

Al sinds oktober 2022 staat de positie van coach Schreuder ter discussie onder de fans. Na de uitschakeling in de Champions League en een reeks wedstrijden zonder overwinningen, is deze spanning alleen maar toegenomen. Fans hebben petities opgericht om Schreuder als trainer weg te stemmen en de forums op Ajax Showtime staan vol met teksten als ‘Ajax en Schreuder is een mismatch vanaf het begin!’ 

Ook Daniel Derkx (22), al jaren seizoenkaarthouder bij Ajax, ziet Schreuder liever vertrekken, maar hoopt niet dat de Klassieker wordt verloren. ‘Als we zondag verliezen van Feyenoord, dan worden ze waarschijnlijk kampioen. Dat moeten we natuurlijk ten alle tijden voorkomen.’ Het blijkt een lastig dilemma onder de supporters: de Klassieker winnen en de coach zien vertrekken. 

Sleutelmoment

Wel lijken de supporters het erover eens dat de wedstrijd van zondagmiddag een sleutelmoment gaat vormen. Ajacied Sebbe Poll (26) vertelt: ‘Ik houd m’n hart vast voor zondag. Er moet een soort wederopstanding komen, maar ik ben bang dat dat niet gaat gebeuren.’ Toch is Poll positief over de situatie: ‘Uiteindelijk gaat het dit weekend hoe dan ook goed komen. Of er komt een wederopstanding of Schreuder gaat weg.’