Ajax ontslaat Schreuder na gelijkspel tegen Volendam

Alfred Schreuder is ontslagen als trainer van Ajax. Nog geen uur na het gelijkspel tegen Volendam donderdagavond werd de coach door de directie op non-actief gezet.

Ajax staat inmiddels op de vijfde plek in de Eredivisie, op zeven punten achterstand op koploper Feyenoord. Zeven competitieduels op rij werden onder leiding van coach Schreuder niet gewonnen. Dit gebeurde voor het laatst in de jaren ’60. Het vele puntenverlies vormde een hoofdreden om Schreuder per direct op non-actief te zetten.

‘Het is een pijnlijke beslissing, maar ook een noodzakelijke. Na een goede start van het seizoen verloren wij vervolgens onnodig veel punten. Ook het spel was wisselvallig,’ licht algemeen directeur Edwin Van der Sar toe.

Het contract van de trainer liep door tot en met 30 juni 2024, maar werd donderdagavond per direct ontbonden. Naast het puntenverlies zorgde ook het gebrek aan ontwikkeling van het team voor het besluit. De directie meent geen vertrouwen meer te hebben in verdere samenwerking. 

Witte zakdoekjes

De Ajaxsupporters drongen al langer aan op het vertrek van de coach. De oproep van de F-Side om tijdens de thuiswedstrijd met witte zakdoekjes te zwaaien om zo hun onvrede over de situatie te uiten – en daarmee indirect ook Schreuder uit te zwaaien – bleek deze avond te werken. Het betekende de laatste wedstrijd van Schreuder voor Ajax. 

Over een mogelijke opvolger wilde Van der Sar nog geen mededelingen doen. 

Update: Volgens De Telegraaf neemt John Heitinga voorlopig de taken van Schreuder over. Momenteel is Heitinga de coach van Jong Ajax.