Staking ambtenaren bij Dokwerker: ‘Als dit niet helpt, moeten we een week plat gaan’

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam hebben maandagochtend drie uur lang hun werk neergelegd om een hoger loon af te dwingen. Ongeveer driehonderd mensen van de vuilnisdienst, handhaving en kantoorpersoneel gaven gehoor aan de oproep van vakbond FNV om naar de Dokwerker te komen. ‘Als je ziet wat de inflatie is en wat ze ons bieden, dan is het loonaanbod gewoon heel mager’, aldus staker John Manschot, die al ruim twintig jaar bij de vuilnisdienst werkt.

Tijdens de staking werd nogmaals duidelijk dat de FNV en de stakers met niets minder dan 12 procent loonstijging genoegen nemen. Hester van Buren, wethouder en onderhandelaar namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), sprak de menigte toe en zei dat het aanbod van 8 procent loonstijging over twee jaar nog steeds open staat. Ze werd na die uitspraak met boegeroep ontvangen. ‘Ik red het nog wel, maar moet steeds beter op mijn uitgaven letten’, aldus Manschot. Ook collega-staker Hans van Tuil, die bij de stadsreiniging werkt, benadrukt dat probleem: ‘Ik kan nog net rondkomen omdat mijn vrouw ook werkt, maar veel andere collega’s komen niet rond.’

Niet tevreden

Wethouder en onderhandelaar Van Buren vertelde na haar toespraak niet tevreden te zijn met de starre houding van de vakbond. ‘De FNV heeft de onderhandelingen vorige maand stopgezet en is van tafel gelopen’, zegt ze. ‘Daarna hebben ze acties aangekondigd, maar wij willen graag doorpraten, want we hebben nog helemaal geen eindbod gedaan.’ Van Buren zegt te begrijpen dat de stakers haar uitjoelden, maar hoopt desalniettemin snel weer te kunnen onderhandelen. ‘We hoeven geen acties te voeren om terug te komen aan tafel’, besluit ze.

De vakbond is daarentegen niet tevreden met de woorden van de wethouder. ‘Het gat in loon tussen ons en de VNG is nog heel groot’, zegt Marieke Manschot, eerste onderhandelaar namens de FNV. ‘Met zowel de prijsstijging als de krappe arbeidsmarkt zou je als werkgever aantrekkelijk moeten willen blijven in deze tijd. De VNG is daar geloof ik niet mee bezig.’

Stakers aan het woord

John Kuijs (41):

‘Ik werk nog niet lang voor de gemeente Amsterdam. Ik ben vader van drie kinderen en sta hier vandaag allereerst voor betere arbeidsomstandigheden. De mensen op kantoor bij de gemeente verdienen bakken met geld, terwijl de mensen in de uitvoering elke dag tot aan de knieën in de vuilniszakken of in de blubber staan. De verhoudingen zijn de afgelopen jaren scheefgegroeid. Dit zeg ik als laaggeschoolde boerenlul over hun portemonnee, maar die hoge piefen zullen niet willen inleveren. Net hoorde ik iemand zeggen dat die wel een maand wil staken. Ik kan er niet tegen om zo lang thuis te zitten, maar ben er wel toe bereid. Dit beleid slaat namelijk als een tang op een varken.’

Mike (28, achternaam bekend bij de redactie):

‘Ik werk nu zo’n zeven jaar bij de groenafdeling van de gemeente Amsterdam. Op dit moment kom ik rond, maar ik moet wel op de aanbiedingen en andere kortingen letten. Een beetje ruimte in mijn budget door middel van een goede cao zou dus fijn zijn. Daar komt nog bij dat wij elke dag, in weer en wind, buiten aan het werk zijn. Daar moeten we dan natuurlijk ook netjes voor worden betaald. Ik wil minstens 12 procent loonsverhoging, het liefst nog meer. Eigenlijk hadden we op 20 procent in moeten zetten, maar als het 12 procent wordt ben ik tevreden. Anders gaan we gewoon weer staken.’