Onderzoekscommissie klokkenluidersmelding UvA bekend, Laurens Buijs verheugd

Een driekoppige commissie gaat onderzoek doen naar de klokkenluidersmelding van sociaal wetenschapper Laurens Buijs. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam vrijdagmiddag. Buijs, die al enkele weken onder een vergrootglas ligt, deed de melding vanwege het in zijn ogen doorgeslagen diversiteitsbeleid en de ‘woke cultuur’ op de universiteit, waardoor de academische vrijheid in het geding zou zijn. Gedurende het onderzoek gaat Buijs wel aan het werk, maar zal hij in principe niet doceren.

De commissie verwacht eind juni advies uit te gaan brengen. De opdracht van de commissie is om onderzoek te doen naar de melding van Buijs en daaraan verbonden thema’s zoals academische vrijheid, ‘wokeness’ op de universiteit, safe spaces en de eisen van studenten aan het onderwijs. De commissie wordt gevuld door Carel Stolker (voormalig rector magnificus van de Universiteit Leiden), Janka Stoker (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) en Berteke Waaldijk (hoogleraar Universiteit Utrecht).

Beladen

Buijs kreeg de laatste weken veel kritiek vanwege uitspraken over ‘het verschijnsel non-binair’. Verschillende studenten riepen de UvA zowel intern als via Instagram vervolgens op de docent te schorsen. Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de universiteit, benadrukt in een statement dat het belangrijk is dat wetenschappers vrijuit kunnen spreken, maar stelt dat academische vrijheid ‘soms kan botsen met andere rechten en regels en gepaard gaat met verantwoordelijkheden’. Waar de grenzen liggen is volgens Verbeek ‘beladen’, zoals blijkt uit de ‘vele en soms gepolariseerde reacties, ook op sociale media’ naar aanleiding van de klokkenluidersmelding.  

Lesgeven

Buijs geeft in een reactie aan NAP Nieuws aan verheugd te zijn met de aanpak van de UvA. ‘Om meer kan ik niet vragen’, zegt hij. ‘Ik vertrouw in de onafhankelijkheid van deze mensen.’ De docent zou vanaf 6 februari weer les gaan geven, maar meldde zich eerder deze week ziek bij de universiteit. De UvA heeft daarop vervanging geregeld voor het vak dat Buijs zou gaan geven. ‘Het is belangrijk om de rust te bewaren’, zegt hij. ‘Dus ik vind het verstandig dat we het zo laten.’ Buijs gaat de komende maanden wel ‘gewoon’ aan de slag op de universiteit: ‘Ik ga publiceren en onderzoeken op poten zetten.’