Manifestatie tegen onbevoegde leraren Amsterdam

‘Ik sta hier vanmiddag niet voor de leraren, ik sta hier voor de kinderen,’ zegt wethouder Marjolein Moorman vrijdagmiddag bij de halfuur durende demonstratie tegen plannen van de Amsterdamse schoolbesturen (BBO). Voortaan zullen onbevoegden structureel voor de klas worden gezet om zo het lerarentekort tegen te gaan. Voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Tamar van Gelder leidde de manifestatie die plaatsvond in de Jordaan bij het Theo Thijssen standbeeld. Zo’n honderd docenten, ouders en kinderen waren aanwezig.

‘Toen ik maandag de krant opensloeg en het nieuws las, voelde ik echt woede opkomen,’ zegt Thijs Roovers, dagelijks bestuurder van de AOb, die als eerste het podium betreedt. ‘Goed onderwijs haal je bij een leraar, die er voor heeft gestudeerd. Het is een moeilijk vak. Maar nu wordt het onderwijs vervangen voor opvang en dat mogen we nooit accepteren.’

Interventies hebben niet mogen baten

Ondanks de ambities om het lerarentekort in Amsterdam terug te dringen naar minder dan 5 procent, kampt de stad momenteel met een groot lerarentekort van 16.8 procent. Allerlei interventies om het lerarentekort tegen te gaan, zoals een investering van 23 miljoen euro van de gemeente om vijfhonderd extra leraren in 2023 erbij te krijgen, onbevoegden voor de klas te zetten en een vierdaagse werkweek, hebben niet mogen baten. Maandag kwam in het nieuws dat de BBO structureel onbevoegden, zoals musici, accountants en kunstenaars,  voor de klas willen zetten.

Kinderen van een jaar of tien houden tijdens de demonstratie spandoeken op met teksten als: ‘Wij protesteren, want wij willen een leraar’ en ‘wij steunen de leraren’. ‘Elk kind verdient een bevoegde leraar,’ zegt Roovers en hij wijst naar de vlaggen met de slogan erop. ‘Daarom moet er goed geïnvesteerd worden in het onderwijs, moet er goede begeleiding zijn, minder werkdruk en moeten leraren een hoger salaris krijgen.’ Er wordt luid geapplaudisseerd en gefloten. 

Geen communicatie

Een van de aanwezigen is kleuterklasleraar Rob Gerritsen, uit de Baarsjes. ‘Er worden van bovenaf weer dingen besloten, zonder in gesprek te gaan met de leerkrachten. Ik vind het mooi geweest en daarom ben ik hier,’ zegt hij. ‘De schoolbesturen hebben niks met ons gecommuniceerd, ik las het toevallig in de krant, maar die moet je dan ook maar net onder ogen krijgen. Zo ga je niet met je personeel om, het is dom van de schoolbesturen, want dit kost ze hun personeel.’ Gerritsen heeft veel invaldocenten op de basisschool waar hij werkt gezien. ‘Die zijn heel leuk, maar minder goed in het pedagogische, als bevoegd leerkracht moet je dat weer oplappen. Dat kan niet.’ 

‘Drie jaar geleden stonden we hier al, straks staan we hier in 2030 weer,’ zegt spreker Mohammed Guellaï, basisschooldocent uit Noord. ‘Ik wil dat de minister de regie neemt. Met dit kabinet gebeurt er namelijk helemaal niks. Hoe komt het dat we een minister hebben die niks weet, maar ook niks wil weten?’ roept hij. ‘Het docentschap is een beroep waar ervaring belangrijk is en met onbevoegden voor de klas is de kwaliteit minder goed, nu zijn we mensen aan het opbranden.’

Leraar staat bovenaan

Ook wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) was erg geschrokken toen ze het nieuws afgelopen week in de krant las. ‘Ik dacht meteen: dit moeten we echt niet willen,’ zegt de wethouder. ‘We zitten in een crisis en dat is pijnlijk, maar we moeten dit met elkaar oplossen want dit mag nooit de toekomst zijn. De leraar moet altijd bovenaan staan om goed onderwijs te kunnen geven en daar moeten we ons met zijn allen naar voegen. De schoolbestuurder, de wethouder, de minister.’ zegt Moorman. ‘Daar hebben we al hard voor gestreden en dat moeten we blijven doen.’

‘Theo Thijssen zei het honderd jaar geleden al: ‘Goed onderwijs, begint bij hele goede, gemotiveerde en bevoegde leraren. Het is een vak, wat je niet zomaar aan iemand anders kan geven,’ roept Moorman. ‘Dat geldt vandaag de dag en over honderd jaar nog steeds.’  Thijssen was onderwijsvernieuwer in de twintigste eeuw.

AOb-voorzitter Van Gelder vraagt aan Moorman of ze bereid is om op vrijdag 10 maart samen met het AOb en de schoolbesturen in gesprek te gaan. Daarbij roept ze het hele publiek om ook te komen. ‘10 maart is de verjaardag van mijn jongste dochter. Maar aangezien het om de toekomst van de kinderen gaat, zeg ik ja.’ Geklap en gejoel van het publiek volgt.