3D-geprinte brug op de Wallen wordt verwijderd

De voetgangersbrug aan de Oudezijds Achterburgwal wordt binnenkort verwijderd. De oude brug, die inmiddels is gerestaureerd, zal worden teruggeplaatst.

Wanneer de voetgangersbrug wordt verwijderd, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel Centrum moet dat met netbeheerder Liander, die binnenkort werkzaamheden op de Wallen gaat uitvoeren, worden kortgesloten. ‘Voor de verwijdering is een hijskraan nodig en het zijn smalle straatjes. Maar zodra de 3D-brug is verwijderd, kan de oude brug snel worden herplaatst over het water.’

De 3D-geprinte brug werd in 2021 officieel geopend, nadat er eind 2019 vergunning voor werd verleend. De oude voetgangersbrug zou ondertussen worden gerestaureerd. Geheel zonder weerstand ging dat niet: de plaatsing van het 3D-bouwwerk riep aardig wat kritiek op. Walter Schoonenberg, secretaris van ‘erfgoedclub’ Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), laat weten: ‘Wij vinden het een verschrikkelijk lelijk ding dat niet in de binnenstad van Amsterdam past. We verbazen ons er ook over dat hij er nog ligt, de termijn van drie jaar is al een paar maanden voorbij.’

Alles volgens plan

Afgelopen week stuurde de VVAB een handhavingsbrief naar het stadsbestuur Centrum met het verzoek de brug te verwijderen. ‘De VVAB was destijds door het stadsdeelbestuur beloofd dat de brug tijdelijk zou zijn’, schrijft de vereniging. De VVAB, die vrijwel iedere modernisering van de historische binnenstad aanvecht, noemt het 3D-bouwwerk ‘een aantasting van het beschermde stadsgezicht.’

Volgens de woordvoerder van het stadsdeel Centrum heeft de handhavingsbrief weinig met de verwijdering van de brug te maken. ‘Het plan om de 3D-brug uiteindelijk te verwijderen, is er altijd al geweest. Wel lag er een plan op tafel om de verwijdering van de brug uit te stellen. Dat is uiteindelijk niet goedgekeurd door het bestuur van het centrum.’