Verdachte explosie Comeniusstraat: ‘Als ik het had gedaan, had ik het wel slimmer aangepakt’

‘Het is wachten op een ramp,’ zegt de officier van justitie tegen de 33-jarige Levito D. Hij zou op een vroege zondagochtend in mei 2022 een explosie in Amsterdam Slotervaart hebben veroorzaakt. ‘De ene explosie volgt na de andere in het centrum van Amsterdam. Kennelijk is het een vorm van machtsvertoon van de onderwereld,’ zegt ze, voor ze haar eis van vijf jaar en twee maanden gevangenisstraf uitspreekt.

D. verklaart woensdagochtend in de rechtbank dat hij slechts als snorder – een taxichauffeur zonder vergunning – in de Comeniusstraat was. Via Snapchat kreeg hij een opdracht voor een taxirit naar Amsterdam-West. In de buurt van de Comeniusstraat moest de klant ‘even wat ophalen’. ‘Drie of vier minuten later hoorde ik een enorme knal en dacht: wat is dit nou weer? ‘Rij bro, rij!’ zei hij toen hij terugkwam.’

Illegale taxi

Over wie de bijrijder zou zijn, verklaart D. niets. Toch staat vast dat er een tweede persoon in de illegale taxi zat, want een buurtbewoner filmde vlak na de ontploffing een wegrijdende auto. Uit het raam van de bijrijder hangt een draad. Iemand met gele huishoudhandschoenen aan probeert het draad de auto in te trekken. D. zegt dat hij de auto bestuurde, maar van handschoenen of een draad weet hij niets. ‘Luister, ik ga nu iets zeggen wat niet raar moet klinken. Maar als ik dit had gedaan had ik het wel slimmer aangepakt. Niet met de auto waarmee ik mijn zoontje naar voetbal breng.’

Toch vermoedt het Openbaar Ministerie dat D. een belangrijke rol speelt in de explosie. In zijn woning in Amsterdam-Noord vindt de politie niet alleen de gele handschoenen met DNA van D. erin, maar ook drie wapens, drugs (MDMA) en valse ID-bewijzen. Voor alle bewijsstukken heeft hij wel een verklaring: handschoenen voor keukenklusjes, drugs voor het festivalseizoen en ID-bewijzen voor muziekvideo’s.

Over de wapens verklaart hij: het alarmpistool (dat normaal gesproken alleen een knal ten gehore brengt) en de revolver werken niet en het pistool met geluiddemper heeft een ander die nacht op de bank onder een kussen gelegd. ‘Er wordt wel vaker iets achtergelaten in mijn huis,’ zegt D. schouderophalend. Hij is ook al eerder veroordeeld voor wapenbezit, cocaïnehandel, afpersing, partnermishandeling en een diefstal met geweld.

Alarmpistool

De officier van justitie benadrukt de ernst van het alarmpistool: ‘In de Amsterdamse binnenstad zijn dit de wapens die gebruikt worden voor alle schietpartijen. Kennelijk zijn ze makkelijk te verkrijgen en zijn ze makkelijk om te bouwen.’ Een omgebouwd alarmpistool, zodat er wel mee geschoten kan worden, is ook gebruikt bij de moord op Peter R. de Vries.

Een van de wapens in de woning van D. is gebruikt bij de beschieting van koffiehuis Elwafa in Amsterdam-West, de avond voor de explosie in de Comeniusstraat. D. wordt ook daarvan verdacht, maar die zaak wordt woensdag nog niet behandeld.

Advocaat Bart Hartman hoopt dat de rechtbank, die op 15 februari uitspraak doet, D. vrijspreekt. Mocht het tot een straf komen, hoopt hij dat de rechtbank mild is, zodat D. een actieve rol in het leven van zijn vijf kinderen kan blijven spelen.