‘Ik wil een gedicht in de Top 2000’: literaire boyband maakt poëzie om op te dansen

Kunst moet verrassen en poëzie moet toegankelijker, vindt dichter Wout Waanders. Samen met vier andere bekenden in de literaire wereld vormt hij daarom BOYBAND, de literaire boyband. In januari verscheen hun eerste plaat: In Canon. ‘Het doel is om ook in popzalen te staan.’

‘Wie heeft er zin in dat wij gaan voordragen?’ De leden van BOYBAND, de literaire boyband staan energiek op en neer te springen op het podium van Perdu. Het publiek begint voorzichtig te joelen. ‘IK ZEI,’ herhaalt bandlid Jelko Arts, ‘WIE HEEFT ER ZIN IN DAT WIJ GAAN VOORDRAGEN?’ De muziek zwelt aan, het gejoel wordt luider. ‘Het volgende gedicht,’ zegt Arts, ‘heet “Feestnummer”.’ 

Het gebeurt niet iedere dag dat er een band optreedt op Literair Podium Perdu in Amsterdam. Op dinsdag 31 januari presenteert BOYBAND, de literaire boyband hier haar debuutplaat: In Canon.

‘We moesten flink over en weer bellen om dit geregeld te krijgen’, zegt dichter en BOYBANDlid Wout Waanders voorafgaand aan de show. Op instrumenten is het podium niet ingericht; veelal wordt het gereserveerd voor poëzievoordrachten en discussies over literatuur. En dat is nu net waar de Nederlandse literaire scene tekortschiet, vindt Waanders.

Bubbel

‘Er is een bepaalde bubbel waarbinnen je als dichter je werk voordraagt. Die voordrachtavonden worden vaak op dezelfde manier ingevuld: een paar individuen lezen voor uit eigen werk en in dat werk wordt dan ook weer steeds terugverwezen naar andere dichters. Dat kan leuker,’ zegt Waanders, ‘dat kan anders.’

Liever dan zijn gedichten op deze manier blijven presenteren aan een besloten groep mensen, wil Waanders met zijn werk ook mensen buiten de literaire bubbel aanspreken. ‘De vorm van een boyband is daarvoor erg geschikt, die is heel toegankelijk. En hij is natuurlijk ook ideaal voor samenwerkingen.’  

Experiment

Samen met striptekenaar Jelko Arts, muzikant Laurens van de Linde en theatermakers Martin Rombouts en Koen Frijns – allen ook schrijvers – begon Waanders daarom in 2018 aan het experiment BOYBAND, de literaire boyband. Want dat is BOYBAND uiteindelijk: een vormexperiment, waarin kunstvormen als poëzie, muziek en theater samenkomen.

Dat wil bij het publiek nog wel eens tot verwarring leiden, zegt Waanders. ‘Een van de leukste dingen die tijdens een show zijn gebeurd, gebeurde op Lowlands. Wij waren daar aan het spelen: eerst dansen, dan een gedicht voordragen, dan een liedje zingen, dan met vijf man een verhaal vertellen. Halverwege de show stond een jongen in het publiek op en riep: “Ja, nou snap ik er echt niks meer van.”’

Waanders lacht. ‘Dat is het gevoel dat ik graag wil creëren. Net als je denkt: hé, dit is gewoon een bandje… dan gaan we weer wat anders doen. Kunst moet verrassen.’

Top 2000

Verrassen doet het concert in Perdu zeker. Er worden liedjes gezongen waarin soundbites van Adriaan van Dis zijn verwerkt, er wordt poëzie voorgelezen op de beat van een drum, er wordt gedanst in volledige stilte en als toegift gaan er – zoals het een ware boyband betaamt – ook nog een paar shirts uit.

De bescheiden zaal van Perdu blijkt zich daar prima voor te lenen. Maar BOYBAND, de literaire boyband droomt ook vast vooruit. ‘Het doel is om ook in popzalen te staan’, zegt Waanders. ‘En op een dag wil ik een gedicht in de Top 2000.’