Statenleden Denk, PVV en voormalig FVD minst aanwezig bij vergaderingen Noord-Holland

Statenleden van Denk, PVV en afsplitsingen van Forum voor Democratie schitteren in afwezigheid in de Provinciale Staten in Noord-Holland. Voormalig FVD’er Robert Baljeu spant de kroon: hij kwam bij meer dan een derde van de vergaderingen niet opdagen. Dat blijkt uit onderzoek van NAP Nieuws.

NAP Nieuws onderzocht de presentielijsten van de 45 Statenvergaderingen van Noord-Holland na de verkiezingen van 2019. In deze maandelijkse vergadering discussiëren Statenleden over de toekomst van de provincie. NAP Nieuws telde alleen Statenleden die tijdens de gehele vergadering afwezig waren. Vertrok een lid eerder of ging hij eerder weg, dan werd hij niet meegeteld. Statenleden kunnen sinds de coronacrisis zowel fysiek als online aanwezig zijn. Als een Statenlid niet aanwezig is dan kan hij of zij niet meestemmen of debatteren.

Van de gekozen partijen was Denk het minst aanwezig. De partij ontbrak bij elf vergaderingen. Die afwezigheid komt met name door het voormalige Statenlid Gideon Everduim die in anderhalf jaar negen vergaderingen miste. In november 2020 liet hij zich vervangen omdat hij met een burn-out thuis zat. Zijn opvolger Süleyman Koyuncu was er slechts twee keer niet.

Na Denk volgen de rechtse oppositiepartijen FvD, PVV en JA21 als minst aanwezige landelijke partijen. Gemiddeld waren de Statenleden van die partijen waren respectievelijk 5,3 keer, 3,6 keer en 3,3 keer afwezig. Dat deze partijen minder afwezig zijn is niet verwonderlijk. Als oppositieleden is hun stem minder vaak doorslaggevend bij stemmingen. 

Toch zijn niet de coalitiepartijen VVD, GroenLinks, PvdA en D66 het meest aanwezig. ChristenUnie en Partij voor de Dieren scoren beter dan deze partijen. Twee fracties ontbraken deze vier jaar nooit. Chris Klein (ChristenUnie) en Grethe van Geffen (Namens Noord-Holland) waren er altijd.

De afgelopen periode was Robert Baljeu (Fractie Baljeu) het minst aanwezige Statenlid. Baljeu werd in 2019 verkozen voor de FvD, maar werd datzelfde jaar uit de fractie gezet na een conflict met partijleider Thierry Baudet. In zijn vier jaar als Statenlid was hij bij 37% van de vergaderingen afwezig.

Vanwege zijn afwezigheid riep de Commissaris van de Koning Arthur Smit hem op het matje. Toen hij nog steeds veel afwezig bleef, wilde de Commissaris in november vorig jaar opnieuw een gesprek. Baljeu liet in een door de Provincie openbaar gemaakte e-mail weten dat hij geen zin had in een ‘paternalistisch gesprek met een ongekozen, benoemde functionaris’.

Het Statenlidmaatschap is een deeltijdbaan. In de regel vergaderen de Provinciale Staten een keer in de maand. Gemiddeld besteden Statenleden 20 uur per week aan hun werk in de Staten. Een Statenlid krijgt voor zijn of haar werkzaamheden een bedrag van 1329 euro. Dit bedrag is niet gekoppeld aan aanwezigheid. Iemand die bijna niet aanwezig is krijgt nog steeds dit bedrag.

Reacties top-3 minst aanwezige nog actieve Statenleden

Joyce Vastenhouw (FvD- 8 keer niet aanwezig): “Ik heb tijdens mijn zwangerschap geen zwangerschapsverlof opgenomen. Hierdoor heb ik een paar keer een agendapunt gemist. Toen ik er niet was overlegde ik met mijn fractie om toch mijn inbreng te kunnen doen. In mijn periode heb ik moties en en voorstellen aangenomen gekregen.” 

Gerard Kohler (JA21 – 6 keer niet aanwezig): “Ik kreeg in 2021 corona en ben toen geopereerd aan mijn hart. Voor de rest was ik er altijd. Aanwezigheid is minder belangrijk dan bijdrages. Die doe ik veel in tegenstelling tot de meeste Statenleden. Zij zitten erbij als stemvee.”

Robert Baljeu was niet beschikbaar voor commentaar.