Samen voor Nederland demonstreert tegen komst digitale euro tijdens ‘vredesmars’

Zondagmiddag protesteerde actiegroep Samen voor Nederland tegen de mogelijke invoering van de digitale euro, een nieuw betalingssysteem van de Europese Centrale Bank voor alle EU-lidstaten. Volgens de politie waren er 1200 demonstranten aanwezig op de Dam. 

Boerenzakdoeken, omgekeerde vlaggen en gele paraplu’s: inmiddels vormt actiegroep Samen voor Nederland (SvN) een bekend gezicht op de Dam. 1200 demonstranten verzamelden zich vanmiddag onder leiding van Willem Engel om te protesteren tegen de digitale euro. Het is een nieuw elektronisch betaalmiddel, waarbij De Nederlandsche Bank (DNB) online euro’s kan uitgeven als aanvulling op het contant geld. 

Digitale munt

Chantal (62) uit Rotterdam, die wegens privacyredenen niet met haar achternaam in de krant wil, is al sinds de oprichting van SvN begin 2021 aanwezig bij de ‘anti-demonstraties’. ‘Het gaat mij om de controleerbaarheid van de overheid die bij deze digitalisering komt kijken,’ zegt ze. ‘Als al het geld digitaal wordt, kunnen ze de informatie over mijn in- en uitgaven tegen mij gebruiken. Denk aan het kopen van veel vlees of alcohol.’

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt dit jaar de mogelijkheden van het nieuwe betaalsysteem voor alle lidstaten. Begin januari schreef minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer dat de digitale munt pas ingevoerd zal worden als er genoeg voordelen voor particulieren en bedrijven zijn en de privacy gewaarborgd is. Het zal geen vervanging van contant geld vormen, maar een aanvulling. Eind 2023 maakt de ECB een besluit over de invoering. Hiermee hoopt de centrale bank transacties veiliger en transparanter te maken, gezien geld op de bank eigendom van private bedrijven zijn.

Animo afgezwakt

‘Het animo van de protesten is de afgelopen tijd wel flink afgezwakt,’ zegt Chantal. Haar rode boerenzakdoek, die ze om haar rugzak heeft geknoopt, wappert in de wind. ‘Het hoogtepunt was tijdens corona, maar mensen worden moe van al dat protesteren. Het kost veel tijd en energie.’ Medio 2021 liepen de aantallen tijdens een SvN-demonstratie op de Dam nog op tot tienduizend deelnemers.

Willem Engel houdt een toespraak voor de demonstranten.

Om twaalf uur betreedt Willem Engel, oprichter van actiegroep Voor Waarheid (hiervoor Virus Waarheid), het podium. Hij vraagt het publiek ‘bedrijven die geen cash accepteren te vermijden.’ Maar al snel laat hij de digitale euro links liggen en spreekt hij over een grotere ‘informatieoorlog’, waarin polarisatie en verkiezingsfraude centraal staan. Ook de woorden liefde, vrijheid en verbondenheid noemt Engel meer dan één keer. ‘Zorg voor jezelf en je familie, zelfs als ze een prikje hebben genomen,’ sluit hij zijn speech af, waarop het publiek afkeurend zwijgt.

‘We zijn niet met veel mensen die in hetzelfde geloven, dus het is nodig om liefde naar hen uit te blijven stralen,’ licht Engel na afloop van zijn speech toe. Over het teruglopende aantal demonstranten maakt hij zich niet veel zorgen. ‘Het is mijn missie om mensen samen te brengen, hoe donker de wereld er ook uitziet. Maar iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij komt, ik ben niet voor niets een voorstander van autonomie.’ 

Informatieoorlog

Na ongeveer anderhalf uur aan speeches en een muzikaal optreden van raggaezanger Colin Enrico, waarin hij zingt over een ‘spirituele oorlog’, verplaatste de menigte zich richting het Rokin. Begeleid door de politie sloeg de ‘vredesmars’ via de Vijzelgracht af richting de Weteringschans, om vervolgens via de Utrechtsestraat terug op de Dam te eindigen.  

Wanneer het einde van de anti-demonstraties in zicht is, weet Engel niet. ‘De informatieoorlog is bijna ten einde, maar de protesten kunnen nog wel twintig jaar aanhouden,’ zegt hij, voordat hij als één van de laatsten aansluit bij de mars.

Samen voor Nederland loopt tijdens de demonstratie vanuit de Dam richting het Rokin.