Amsterdammer bespaart geld door zelf te herstellen

Een lekke band, een kapotte waterkoker of een oplader die stuk is? Niet getreurd! Afgelopen maand opende een negentiende Repair Café in Amsterdam, waar vrijwilligers helpen om je spullen nieuw leven in te blazen.

Hans Krol (68) heeft zin in een kopje koffie, maar wordt vandaag teleurgesteld. Het apparaat dat hij al jaren heeft, doet het plots niet meer. Zijn eerste idee is om een nieuwe te kopen, en de oude bij het vuilnis te zetten. Wat zou hij er anders mee moeten?

“Mensen weten tegenwoordig niet meer hoe ze dingen moeten repareren”, zegt Martine Postma (46), bedenker van het concept. “Hun automatisme is meestal om kapotte voorwerpen meteen weg te gooien.” Zeven jaar geleden richtte ze daarom het eerste Repair Café ter wereld op, in Amsterdam-West. “Ik wilde repareren weer aantrekkelijk maken. Mijn doel was om ervoor te zorgen dat het net zo makkelijk zou worden als naar de winkel gaan.”

Een Repair Café is eigenlijk geen café. Bezoekers komen er niet om iets te drinken, maar om samen spullen te herstellen. Binnen ligt er gereedschap voor hen klaar. Als ze specifiek materiaal nodig hebben, zoals een rits, nemen ze dat zelf mee. Vrijwilligers helpen vervolgens met het herstelwerk.

Ook Hans Krol heeft besloten om met zijn koffieapparaat naar een Repair Café te gaan. Via het wijkblaadje van Betondorp hoorde hij dat er in de buurt eentje was. Zelf is hij niet zo handig, maar hij krijgt hulp van Theo van den Akker (68), die de bijeenkomsten iedere tweede en vierde woensdag van de maand organiseert. Daar komen vooral ouderen heen, maar ook soms dertigers of gezinnen met kinderen, aldus Theo.

Kijk hier hoe Theo helpt bij het maken van Hans’ koffieapparaat en uitlegt waarom mensen naar zijn Repair Café komen.

Hans’ koffieapparaat bleek helaas te oud om nog hersteld te worden. “Maar,” zegt Theo, “in 85 procent van de gevallen lukt het wel!”

Iets laten repareren kost bij het Café in Betondorp helemaal niets, en evenmin bij de andere Repair Cafés. De organisatie moet rondkomen met fondsen van onder anderen de Postcodeloterij, en subsidies. “De overheid probeert ervoor te zorgen dat mensen steeds minder weggooien. Dat vraagt om een mentaliteitswijziging, en is een motivatie om subsidies uit te reiken voor dit soort projecten”, zegt Thierry van Es, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ondanks deze steun blijkt het soms nog lastig om uit de kosten te komen. “Een verzekering voor het werk hier hebben we niet”, zegt Theo. “Toen mijn vingers drie jaar geleden bij ongeluk in een staafmixer terechtkwamen, spatte het bloed alle kanten uit. We schreven de vrijwilligersverzekering aan, maar we hebben nog altijd niets ontvangen.” Thee en koffie betalen ze van giften van bezoekers. De huur blijft beperkt doordat de Cafés vaak in buurthuizen gevestigd zijn.

Repair Cafés vind je inmiddels van België tot Sub-Saharaans Afrika. Er zijn er al meer dan duizend opgericht in ongeveer dertig verschillende landen. Het Café in Betondorp is een van de negentien Repair Cafés in Amsterdam. Begin dit jaar opende het negentiende nog in het Claverhuis aan de Elandsgracht. Op onderstaand kaartje zijn de locaties van alle Amsterdamse Repair Cafés te zien.

Als de kaart niet meteen zichtbaar wordt, klik dan op deze link