Winkelier moet geldautomaat weghalen: ‘Beetje raar’

AMSTERDAM – Winkelier Amminolah Hayati moet de geldautomaat bij zijn winkel weghalen. Volgens het stadsdeel Centrum is de automaat alleen voor toeristen bedoeld, en dat mag niet. De winkelier is verbaasd.

How much for this?’ vraagt een toerist. Ze heeft een mok met een marihuanablad in haar hand.

De gewraakte geldautomaat.

Amminolah’s winkeltje aan de Nieuwe Hoogstraat wordt druk bezocht. Hij verkoopt er Amsterdamse souvenirs. Aan de voorkant van zijn winkel prijkt een geldautomaat van Eurobank: Welcome to Europe’s Leading ATM Network, zegt het uitnodigend.

De geldautomaat is in strijd met het bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum, dat sinds oktober 2017 van kracht is. Daarom werd de vergunning voor de automaat ingetrokken, zo bepaalde de gemeente vandaag.

Vergunning
‘Ik vind het een beetje raar dat de automaat wegmoet,’ vertelt Amminolah. ‘Kijk, ik heb hier de vergunning.’ Hij trekt een document tevoorschijn van achter zijn kassa. Daarop staat dat de gemeente hem op 26 april een vergunning verleende voor de automaat. ‘Maak maar een foto, dit was allemaal volledig legaal.’

De automaat werd op 10 juni vorig jaar geplaatst, herinnert Amminolah zich. ‘En meteen begonnen de bovenburen te klagen. Ik denk dan – laatst waren hier in de buurt enorme verbouwingen en stonden er allemaal machines in de straat. Klagen ze daar dan ook over bij de gemeente?’

Amminolah heeft zes weken om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van het stadsdeel.