Baudet naast Kamerlid nu ook Statenlid, D66 protesteert met reptielenshirts

Thierry Baudet mag zich sinds vandaag naast Tweede Kamerlid ook Provinciale Statenlid noemen. De voorman van Forum voor Democratie werd maandagmiddag beëdigd als lid van de Staten van Noord-Holland. Verschillende Statenleden protesteerden tegen de installatie van Baudet met reptielenshirts en buttons.

Baudet liet bij zijn maidenspeech weten dat zijn lidmaatschap in de Staten kort, maar niet minder impactvol zal zijn. Hij blijft Statenlid tot de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Alleen zijn komst had al impact. De fractie van GroenLinks verscheen in de Staten met buttons met de tekst: ‘Tegen racisme, tegen seksime, tegen homo- en transfobie.’ De D66-fractie droeg een T-Shirt met de tekst: ‘Reptiles make me happy, you not so much.’

GroenLinks fractievoorzitter Anouk Gielen liet weten dat ze met de button zich verzet tegen de denkbeelden van de voorman van FvD. ‘Hij trekt de menselijkheid van sommige Statenleden misschien in twijfel. Daar moeten wij tegen opstaan.’ Baudet reageert zelf laconiek tegenover NAP Nieuws: ‘We hebben vrijheid van meningsuiting. Ik vind het allemaal prima. Eigenlijk zou ik ook zo’n button willen. Ik ben ook tegen seksime en racisme.’

Jesper Gringhuis (GroenLinks) protesteert met button tegen komst Baudet naar Staten
Jesper Gringhuis (GroenLinks) protesteert met button tegen Baudet in Staten

Noodgreep

Dat Baudet de Staten ingaat was een noodgreep van de partij. FvD won vier jaar geleden de Statenverkiezingen en kwam met negen zetels in de Staten. Door afsplitsingen zijn van de negen zetels nog maar drie over. Doordat Statenlid Joyce Vastenhouw verhuisde naar Overijssel kwam er een zetel vrij en moest een vervanger worden gezocht. Het is voor Statenleden niet toegestaan om in een andere provincie te wonen. Baudet was de enige op de 21-koppige lijst die nog beschikbaar was en niet was overgestapt naar een andere partij.

FVD had eerder al problemen met het opvullen van haar zetels in de Staten van Noord-Holland. Vastenhouw was zwanger in 2021, maar ging niet met zwangerschapsverlof omdat er geen vervanger voorhanden was.

Politieke functies stapelen

Het komt vaker voor dat Tweede Kamerleden van de FVD ook actief zijn in de Provinciale Staten. Kamerleden Simone Kerseboom en Ralf Dekker zijn actief in de Staten van respectievelijk Limburg en Noord-Holland. Gideon van Meijeren is naast Statenlid in Zuid-Holland ook nog gemeenteraadslid in Den Haag.

In januari dit jaar sprak lijsttrekker van Volt Laurens Dassen zich uit tegen het combineren van Kamer- en Statenlidmaatschap. Hij noemde deze stapelaars van politieke functies ‘valse politieke profeten die een loopje nemen met de democratie.’ Het is al niet mogelijk om lid te zijn van zowel de Eerste als de Tweede Kamer.