Meer dan een dansschool: ‘Hechte community die de K-popcultuur deelt’

Door een slecht verborgen ringtone ontdekten Tyrone Menig (29) en Melody Herindra (31) hun gezamenlijke liefde voor Koreaanse popmuziek. Nog geen jaar later, in september, opende het stel de eerste K-pop dansschool van Amsterdam. ‘We zullen nooit een dansfabriek worden.’

‘Vijf, zes, zeven, acht!’ Terwijl dansleraar Tyrone Menig met een aanstekelijk enthousiasme de warming-up start, druppelen de laatste leerlingen de dansstudio aan de Donauweg in het Westelijk Havengebied binnen. Dinsdagavond sluiten twaalf dansers aan – een record. In hun dagelijks leven zijn ze student, verzekeringsmedewerker of verkoopmanager, maar twee avonden per week vinden ze elkaar bij 128 Dance Studios, waar alles om K-pop draait.

Ddu-du ddu-du

Menig en zijn vriendin Melody Herindra luisterden altijd al graag naar de Koreaanse muziek, een mix van de genres hiphop, house, pop en breakdance, maar ze durfden dat niet met de wereld te delen. ‘Veel mensen vinden K-pop maar raar,’ zegt Herindra. ‘Terwijl de artiesten op heel hoog niveau dansen en zingen en daar waardering voor zouden moeten krijgen,’ vult Menig aan.

Herindra danst pas sinds een jaar. Ze volgde ‘normale’ lessen van Menig bij een andere dansschool. Tijdens een les ging Menigs alarm af: ‘Ddu-du ddu-du’ van meidengroep Blackpink klonk door de ruimte. ‘Ik dacht ‘oh shit’ en wilde het snel wegklikken, maar Melody had het al gehoord. Toen kwamen we erachter dat we van dezelfde muziek houden.’ Wat begon met het samen nadoen van videoclips, groeide binnen een jaar uit tot een eigen dansschool. ‘Ik heb me suf gegoogeld, maar kon geen K-popschool in Amsterdam vinden. Dus hebben we het zelf maar opgericht,’ zegt Herindra.

Tyrone Menig en Melody Herindra, eigenaren van de eerste K-pop dansschool van Amsterdam.

I need u

Elke twee weken beslist de groep democratisch aan welke videoclip ze zich vervolgens wagen. Voor de komende lessen is dat het razendsnelle ‘I need u’ van BTS, de bekendste K-popgroep. De strakke choreografieën vereisen vliegensvlug voetenwerk, strakke armbewegingen en soepele heupjes. En dat allemaal tegelijk. Menig legt de stappen rustig uit. ‘Focus op wat je wel kan, dan volgt de rest vanzelf!’ spreekt hij de dansers bemoedigend toe.

Tussendoor helpt de groep, die bijna wekelijks groeit, elkaar ook. ‘We begonnen met het idee van een dansgroep, maar het werd al snel een hechte community,’ zegt Herindra. Velen hebben buiten de groep geen anderen met wie ze de K-popcultuur delen, net als Herindra en Menig zelf. ‘Hier kan ik echt mezelf zijn en hoef ik geen masker te dragen,’ zegt Menig.

Ook student Elissa Hammoud (22) vond bij de dansschool haar vriendengroep, nadat ze van Dubai naar Amsterdam verhuisde. ‘Ik kende niemand hier, laat staan mensen met wie ik over K-pop kan praten. Nu gaan we samen naar Koreaanse feestjes en concerten.’ Voor Verhad Alaydrus (25) zijn de lessen een welkome afwisseling met zijn kantoorbaan. ‘Ik zocht naar het concert van Blackpink, maar vond deze danslessen. Er komen steeds meer mensen bij, maar het is wel heel leuk.’

Breathe

Veertien mensen passen nog maar net op de dansvloer. Menig en Herindra willen dan ook graag uitbreiden. Beiden zouden zelfs hun werk – hij als dansdocent en danser in een gezelschap, zij als business intelligence analist – zonder twijfel opgeven voor ‘volledige toewijding aan de studio’. Financieel zou het kunnen, heeft Herindra al berekend. Het enige wat hen tegenhoudt is het gebrek aan een eigen ruimte, want de studio aan de Donauweg moeten ze delen met andere dansscholen.

Ook als ze uitbreiden, vinden Menig en Herindra kleinschaligheid belangrijk. Er is aandacht en tijd en als het niet goed gaat, legt Menig het toch gewoon nog een keer uit? Zo vanzelfsprekend is dat niet, weet Herindra van K-poplessen bij andere dansscholen. ‘Binnen anderhalf uur moest een choreografie erin zitten, heel fabrieksmatig. Ik raakte erdoor in paniek.’

‘We zullen nooit een dansfabriek worden,’ verzekert Menig. ‘Ik wil dat mensen zich comfortabel en veilig voelen. Dat is de beste manier om te groeien.’ Toch ziet hij met een uitbreiding ook mogelijkheden om het wat minder comfortabel te maken, voor wie dat wil. Daarmee duidt hij op de legerachtige discipline die echte K-popgroepen ook hebben. Tot het zover is huppelt hij heen en weer tussen zijn iPad – het muziekstation – en de dansers. ‘Kom op, nog één keer! En vergeet vooral niet te ademen!’

CV

Tyrone Menig
–        Geboren op 12 april 1993*
–        Woonplaats: Amsterdam
–        Opleiding: Dans en theater aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
–        Beroep: Danser bij ISH Dance Collective en hiphopdocent
–        Danservaring: 13 jaar; breakdance, hiphop, tricking, locking, K-pop

Melody Herindra
–        Geboren op 28 januari 1992*
–        Woonplaats: Amsterdam
–        Opleiding: Communicatie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen
–        Beroep: Business intelligence analist
–        Danservaring: 1 jaar; K-pop

*De gecombineerde verjaardagen 12 en 28 waren de inspiratie voor de naam 128 Dance Studios.