First Dates, maar dan zwetend: ‘In het begin vinden sommigen het onprettig’

Speeddaten terwijl je jezelf in het zweet werkt: het kon op Valentijnsdag in een sportschool bij het Vondelpark. Barman Victor van First Dates was de gastheer van deze bijzondere avond. ‘Mijn vriendin stuurde dat sporten opwindend werkt.’

‘Wees energiek, enthousiast, en doe op z’n minst alsóf de ander je iets interesseert!’ Victor Abeln, beter bekend als de barman van televisieprogramma First Dates en vanavond netjes zoals op televisie gekleed, zweept de deelnemers van het speeddaten op. Waar ‘barman Victor’ normaal gesproken mensen ziet daten aan tafeltjes in een sfeervol restaurant, is hij vanavond een van de gastheren van het speeddaten in sportschool David Lloyd, gelegen naast het Vondelpark.

Het is de eerste keer dat de sportschool een speeddateavond organiseert en wel vanwege Valentijnsdag. In totaal zestien uitverkoren staan klaar voor een intensieve sportles én om nieuwe mensen te leren kennen. ‘In het begin vinden sommigen daten tijdens het sporten nog onprettig door het zweten, maar dat komt uiteindelijk goed’, zegt barman Victor. ‘Mijn vriendin stuurde me net nog een bericht door over een onderzoek waaruit blijkt dat sporten opwindend werkt.’

Achter in de ruimte die afwisselend rood, paars, blauw en geel oplicht, staan zeven loopbanden. Links in de zaal hangen bokszakken en rechts is er ruimte voor grondoefeningen. Een van de deelnemers van vanavond is Denise. ‘Ik doe vooral voor de grap mee’, vertelt ze. ‘Ik verwacht er dan ook niet heel veel van.’

Meer dan een nummer

Onder leiding van trainer Taylor McCormack gaan de vrijgezellen in wisselende duo’s aan de slag. Iedereen heeft een nummer tussen de één en de acht, zodat ze alle personen van het andere geslacht treffen. Eerst doet de een de aangegeven oefening 45 seconden, dan de ander. Enthousiast gaat iedereen aan de gang. Om te beginnen nog even de hand schudden, want volgens een deelnemer zijn ze toch ‘meer dan een nummer’.

‘De partner moet aanmoedigen als die uitrust’, roept McCormack. Niet het ideale recept voor een goed gesprek, maar daar is wat op bedacht. Nadat de duo’s de oefening beiden hebben uitgevoerd, stelt barman Victor een vraag waar de duo’s vervolgens kort over mogen praten. ‘Wat motiveert jou en hoe wil je dat je partner je motiveert’, vraagt hij bijvoorbeeld. Bij sommigen wordt de fysieke afstand al kleiner in die luttele minuten. Anderen zijn na twintig seconden uitgepraat en kijken zoekend om zich heen.

Speeddaten in de sportschool. Victor Abeln (l) kijkt tevreden toe.

Na de antwoorden te hebben uitgewisseld, staat de volgende partner alweer te wachten om zich in het zweet te werken. En dat werkt. Langzaam neemt een beklemmende geur namelijk beslag van de zaal. Wat ook toeneemt is het gelach en gepraat van de vrijgezellen. Na acht rondes is het sportieve gedeelte voorbij. Barman Victor stelt nog een laatste vraag: ‘Welke bekendheid zou je willen zijn?’ Een van de deelnemers weet het wel. ‘Ik wil Victor zijn’, roept ze.

Willen jullie elkaar nog een keer zien?

Na de training verzamelt de groep bij de bar op de begane grond. Hier drinken ze smoothies en eten ze fruit en sportrepen. Maar willen ze elkaar nog een keer zien? Dat bepalen ze zelf. Iedereen vult een formulier waar de nummers één tot en met acht op staan. Vervolgens kunnen ze middels ‘ja’ of ‘nee’ per persoon aangeven of er wellicht nog een date inzit.

Denise en mede-deelnemer Liselotte zijn in gesprek over de avond. Denise vertelt dat ze eerder al ging speeddaten in een hotel in Amsterdam-Noord. ‘Maar dat was geen succes. We zaten daar alleen maar aan een tafeltje, zegt ze. ‘Dit was juist heel leuk. Je bent gewoon lekker aan het bewegen.’ Of ze een ‘ja’ in gaat vullen? ‘Dat denk ik niet.’ Liselotte is het daar niet mee eens: ‘Jawel, toch?!’ Wie ze op ‘ja’ gaat zetten, geeft ze niet prijs.

Bij een match worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld. Maar wie welk nummer precies is, weet eigenlijk niemand meer. ‘Welke ben jij ook alweer’, vraagt een deelneemster aan een jongen. Nadat ze het antwoord heeft aangehoord, verbergt ze haar kaartje en zet ze een kruisje neer. Iedereen levert het briefje in en de avond loopt ten einde.

Hoeveel matches er uiteindelijk zijn, is een dag na het evenement nog onduidelijk.