Vrouw (80) thuis beroofd van bankpas: Wie is de dader?

Een 80-jarige vrouw wordt op 17 september 2022 thuis bestolen van haar bankpas. Na, zo denkt het slachtoffer, telefonisch contact te hebben gehad met haar bank, geeft ze de bankpas mee aan een medewerker. De oplichter laat al snel duizenden euro’s verdwijnen van haar rekening. De jongen die het geld opneemt staat bij één geldautomaat op beeld. Wie is de dader?

Rond 15:35 uur wordt de vrouw gebeld. De zogenaamde medewerker laat haar weten dat er geld van haar rekening wordt geprobeerd te halen. Haar bankrekening zou daardoor zijn geblokkeerd. Het slachtoffer wordt meerdere keren doorverbonden naar andere fraudemedewerkers die haar vragen mee te werken aan het “vangen van de fraudeurs”. Vervolgens laat ze een zogenaamde ICT-medewerker binnen in haar huis die diverse handelingen verricht op haar laptop. Hij neemt haar ‘geblokkeerde’ bankpassen en identifier mee, omdat hij deze zal omruilen voor nieuwe bankpassen.

Het slachtoffer beseft dat ze is opgelicht wanneer het contact met de medewerker aan de telefoon wordt verbroken. Ook verlaat de ICT-medewerker haar woning en komt niet meer terug. Op het moment dat er met de meegegeven bankpas grote geldbedragen blijken te zijn opgenomen op de Beethovenstraat en het Mercatorplein, staat vast dat sprake is van oplichting. 

Verdachte op beeld

Tijdens het uitvoeren van de transacties op het Mercatorplein is de verdachte duidelijk op beeld te zien. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te melden bij de politie. Voor die tijd worden, door zijn vermoedelijk minderjarige leeftijd, de betreffende beelden onherkenbaar getoond. 

Signalement ‘ICT-medewerker’

Of de op beeld vastgelegde verdachte ook verantwoordelijk is voor de diefstal van de bankpas, staat niet vast. Het slachtoffer omschrijft de zogenaamde ICT-medewerker als volgt:

– Man;

– Ongeveer 18-20 jaar oud;

– Lichte huidskleur;

– Tenger postuur;

– Ongeveer 1.70 meter lag;

– Donker bruin haar, kortgeschoren aan de zijkanten en krullend bovenop;

– Sprak accentloos Nederlands met een zachte stem;

– Hij was gekleed in onder andere lichtbeige jas (tot over de heupen met capuchon) en een lichtblauwe spijkerbroek.