Chauffeurs leerlingen- en zorgvervoer leggen werk neer

Chauffeurs van leerlingen- en zorgvervoer gaan aanstaande vrijdag en zaterdag staken. De chauffeurs zijn het niet eens over de nieuwe cao die is afgesloten, waar ze 8 procent loonsverhoging krijgen, en waar 80 procent van hun loon wordt  doorbetaald bij ziekte. Ze eisen volledige doorbetaling bij ziekte. In de sector werken landelijk 22.000 mensen. Ook in Amsterdam zal er gestaakt worden.

Werkgevers die aangesloten zijn bij de Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) sloten onlangs een akkoord met werknemersorganisatie Christelijk Nationaal Vervoer (CNV) over een nieuwe cao. Maar door de inflatie valt met de nieuwe loonafspraken nauwelijks rond te komen, zeggen de chauffeurs. Vakbond FNV noemt het daarom ‘een zeer matige cao. Onze leden pikken dat niet en gaan door met acties totdat er een fatsoenlijk cao ligt’. Ze eisen onder andere 100 procent doorbetaling bij ziekte.

Druppel op gloeiende plaat

‘Het CNV is veel te snel akkoord gegaan, want het nieuwe cao is een druppel op een gloeiende plaat,’ zegt taxichauffeur Simone de Boorder (56). Boorder werkt voor taxibedrijf zorg- en ouderenvervoer RMC in Amsterdam. De komende twee dagen zal ze haar werk neerleggen. ‘Door inflatie is alles duurder geworden, maar ons loon stijgt bijna niet mee. Ik heb geen geld om leuke dingen te doen, ik ben al blij als ik boodschappen kan halen,’ zegt Boorder. ‘Van het vakantiegeld betaal ik mijn rekeningen. We moeten voor onszelf opkomen, zodat dit beroep kan blijven bestaan, want onze klanten hebben ons nodig. Maar niemand wil dit werk doen met dit cao.’

Bindend

Volgens voorzitter van het Koninklijk Nederlands Vervoer Bertho Eckhardt doet de overeenkomst ‘recht aan zowel de belangen van de werkgevers als de werknemers, inclusief de ook van de loonsverhoging profiterende achterban van FNV.’

30 november 2022  staakten chauffeurs ook al. Kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking, die op het speciale onderwijs zitten, maken gebruik van het leerlingenvervoer. Van het zorgvervoer maken allerlei mensen die niet de mogelijkheid hebben zichzelf te vervoeren, zoals ouderen, of zieke mensen die voor een afspraak naar het ziekenhuis moeten. Een van de stakingsdagen valt op een zaterdag, volgens de vakbond om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de passagiers.