Amsterdamse apotheken staken elf ochtenden om CAO af te dwingen

Tien Amsterdamse apotheken van apotheekketen Benu sluiten elf dagen lang elke ochtend hun deuren. De ‘stakingsestafette’, die maandag begon, moet een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) afdwingen bij Benu. De actie is deel van een landelijke staking van Benu-apotheken, georganiseerd door de vakbond van de keten. In Nederland nemen ongeveer honderd apotheken deel aan de staking.

In een persbericht zeggen de apothekers zich in de steek gelaten te voelen door hun eigen bestuurders. Zij staakten ook in 2022, wat resulteerde in onderhandelingen over een CAO tussen de Benudirectie en de VVBA, de Vakbond van Benu Apothekers. De apothekers zijn boos dat het onderhandelingsakkoord dat zij bereikten werd afgewezen door het moederbedrijf van Benu, Brocacef. Dit roept extra verontwaardiging op onder de stakers, omdat zij stellen dat Brocacef op de hoogte was van de gesprekken die gaande waren tussen de twee partijen. ’Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt, het is echt een teken van disrespect,’ zegt een woordvoerder van VVBA over de afwijzing.

Slechte omstandigheden

Apothekers die werkzaam zijn voor Benu hebben momenteel geen CAO. De vakbond zegt dat er sprake is van een te hoge werkdruk met onvoldoende gekwalificeerd personeel. Dit zou de kwaliteit van zorg in gevaar brengen. ‘Dat gaat een keer mis en dan is de apotheker eindverantwoordelijk,’ zegt een woordvoerder. De apothekers pleiten daarom voor meer autonomie om de juiste zorg te kunnen bieden. Hiernaast willen zij meer loon voor hun werk. 

Patiënten die afhankelijk zijn van bepaalde medicijnen zijn over de staking ingelicht. Ook huisartsen weten van de staking af. ‘Wij hebben alle patiënten een uitgebreide mail gestuurd om uit te leggen dat wij in de ochtenden sluiten,’ zegt een medewerker van Benu Apotheek Bilderdijk, een van de stakende apotheken. Patiënten kunnen ’s middags bij de apotheken terecht. In geval van nood zullen de stakende apothekers patiënten wél in de ochtend assisteren.