Illegale taxichauffeur veroordeeld tot vier jaar cel voor explosie Comeniusstraat

Hoewel hij zelf stellig ontkent, oordeelt de rechtbank dat Levito D. het explosief aan de Comeniusstraat heeft geplaatst. De 33-jarige Amsterdammer krijgt vier jaar celstraf en moet de eigenaar van het beschadigde pand vijfduizend euro schadevergoeding betalen.

Op de vroege ochtend van 22 mei vorig jaar schrokken de bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam Slotervaart wakker van een harde knal. Ruiten van drieëntwintig woningen sprongen kapot en het explosief liet een krater achter bij de portiek. ‘Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt,’ zei de officier van justitie daarover tijdens de inhoudelijke zitting.

Advocaat Bart Hartman bepleitte dat D. niets te maken had met de explosie en die ochtend alleen als taxichauffeur bij de Comeniusstraat was. D. zou onder andere niet voldoen aan de omschrijving van een getuige, omdat hij geen baardje had en zijn huid donkerder was dan het omschreven licht getint.

De rechtbank ging niet mee met de advocaat en herhaalde wat het Openbaar Ministerie tijdens de vorige zitting zei: ‘Ontploffingen zijn aan de orde van de dag in de stad en ze brengen gevoelens van angst in de maatschappij.’