Erotisch centrum komt bij NDSM of RAI

Het erotisch centrum dat de Wallen deels moet vervangen komt aan de NDSM-werf of bij de RAI. Dat maakt burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag bekend. Met enige vertraging: de aankondiging werd een half jaar geleden al verwacht.

De gemeente wil ‘minder raamprostitutie, vanwege de overlast door de grote drukte,’ laat Halsema weten. Ook het respectloze gedrag van bezoekers naar zowel sekswerkers als bewoners op de Wallen is de gemeente een doorn in het oog. Dat moet worden opgelost door een deel van de activiteiten te verplaatsen naar wat in Halsema’s plannen een erotisch centrum heet.

De NDSM-werf in het noorden van Amsterdam en de omgeving van de RAI in het zuiden zijn het meest geschikt voor een erotisch centrum, concludeert de burgemeester. Bij de RAI heeft de gemeente twee mogelijke plekken gevonden voor het nieuwe centrum: het gebied binnen de afrit van de A10, en een locatie aan de Europaboulevard. In het noorden zou de Docklandsplot ruimte kunnen bieden. 

In totaal zijn er acht gebieden onderzocht, deze drie komen als meest geschikt uit de bus. De verwachting is dat de komst van een Wallendependance hier het minst tot onrust en ontevredenheid leidt. Factoren als gevoeligheid voor criminaliteit, infrastructuur, ruimte en leefkwaliteit van omwonenden zijn meegenomen in het onderzoek.

Zo ziet de gemeente het erotisch centrum voor zich: een pand dat doet denken aan een winkelcentrum.

Honderd kamers

Het centrum wordt een groot pand met meerdere verdiepingen: een gebouwtype dat aan een winkelcentrum doet denken, zo blijkt uit de eerste ontwerpschets die donderdag is gepubliceerd. 

In het gebouw moeten zo’n honderd sekswerkplekken komen, een grote lobbyruimte, een ontmoetingsplek voor sekswerkers, drie horecagelegenheden, een winkel, en een tentoonstellingsruimte. Het moet een plek worden voor iedereen, staat in de ontwerpschets: ‘of je nou over seks wil leren, er naar wil kijken, erover wil praten of het natuurlijk gewoon wil doen.’

Het is nog niet bekend wie er straks op de Wallen moet wijken, hoeveel ‘ramen’ er gesloten worden, en wanneer dat gaat gebeuren, laat Halsema weten. Wel geeft ze aan dat de gemeente verwacht dat de Wallen vanzelf minder aantrekkelijk wordt, omdat het erotische centrum zo’n ‘aantrekkelijk alternatief’ zal bieden op de drukke binnenstad. De volgende stap is een discussie met de Amsterdamse gemeenteraad over de drie voorgestelde locaties.

De drie locaties die burgemeester Halsema voorstelt. Visualisatie: Wian Slendebroek.