Amsterdam neemt schulden jongeren over

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam koopt vanaf februari problematische schulden van Amsterdamse jongeren af. Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente.

Jongeren met schulden kunnen meedoen aan het project ‘Jongeren schuldenvrije start’ van de gemeente Amsterdam. Dat koppelt jongeren aan een coach die ze gaat helpen met het vinden van werk of het volgen van een opleiding.

Het gaat om jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden die zij niet binnen drie jaar kunnen terugbetalen. Ook moet het totaalbedrag van de schuld hoger dan drieduizend euro zijn.  Jongeren met alleen een studieschuld komen niet in aanmerking voor de regeling.

De gemeentelijke Kredietbank koopt de schulden van de studenten af bij de verschillende schuldeisers. Zo blijft er een enkele lening over. De jongere betaalt naar draagkracht de restschuld terug.

Pech
De gemeente verwacht in 2020 honderdvijftig jongeren te helpen. ‘Het merendeel van deze jongeren is door pech of onwetendheid in een situatie gekomen waar ze zonder hulp niet meer uit komen,’ zegt wethouder Marjolein Moorman van Armoede (PvdA). Op deze manier wil de gemeente de jongeren een nieuwe kans geven.

Naast het afkopen van de schulden doneert de gemeente 750 euro aan de schuldeisers om medewerking aan het programma aantrekkelijker te maken.

Uit cijfers van het Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt dat 34 procent van de Amsterdammers tussen de 18 en 34 jaar schulden heeft. Dat varieert van kleine bedragen tot tienduizenden euro’s aan schuld.