Nachtburgemeester legde in zomer taken neer als voorzitter

AMSTERDAM- Nachtburgemeester Shamiro van der Geld is sinds juni 2019 al niet meer actief als voorzitter van N8BM A’DAM. Dat laat woordvoerder Ramon de Lima weten. N8BM A’DAM is de stichting achter de nachtburgemeester.

Van der Geld werd in februari 2018 verkozen voor een termijn die in februari zou verlopen. Navraag bij De Lima leert dat hij die termijn niet gehaald heeft. ‘Het is een zware functie, waarbij je te maken krijgt met verschillende taken’, zegt De Lima. ‘Het waren veel dingen in één en dat vond hij moeilijk en zwaar. We hebben in juni vorig jaar besloten dat hij niet langer hoofd van het bestuur zou zijn.’

De Lima benadrukt dat Van der Geld de titel nachtburgemeester officieel nog wel draagt, maar niet meer betrokken is bij de stichting N8BM A’DAM. De Lima heeft zijn taken overgenomen. ‘Maar ik draag de titel niet, want ik ben niet democratisch gekozen.’

Om de procedure en zoektocht naar een nieuwe nachtburgemeester niet te frustreren, is destijds besloten om het vertrek van Van der Geld niet naar buiten te brengen. ‘Maar al onze partners in het nachtleven en de gemeente zijn op de hoogte.’ In juni dit jaar zal er een nieuwe nachtburgemeester worden gekozen.   

‘Er was geen vertrouwen meer’

Shamiro van der Geld laat weten dat hij het nachtburgermeesterschap vond tegenvallen. ‘Ik ben vol goede moed aan het avontuur begonnen, maar merkte op een gegeven moment dat ik mijn ei niet kwijt kon.’

Na zijn aantreden stelde hij zijn eigen team samen, maar na een tijdje bleek dat hij en het team niet meer met elkaar overweg konden. ‘Als je mensen aanstelt met wie je bepaalde doelen voor ogen hebt en je haalt die doelen niet, dan is dat bijzonder pijnlijk.’ 

Daarom besloot Van der Geld om afgelopen juni te stoppen als voorzitter van de vereniging. ‘Er was aan beide kanten geen vertrouwen meer.’ Hij benadrukt nog wel actief te zijn op projectbasis.

Shamiro vertelde in 2018 aan NAP Nieuws waarom hij nachtburgemeester wilde worden.