UvA sluit hoofdgebouw Roeterseiland wegens Palestina-demonstratie

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft vanmiddag voor een uur de toegang van het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus gesloten naar aanleiding van een sit-in georganiseerd door pro-Palestina demonstranten. De universiteit heeft dit besluit genomen omdat het geen onrust in het gebouw wilde. Tijdens de actie mocht niemand naar binnen. Studenten die al binnen waren, konden wel het gebouw verlaten.

Ongeveer 100 studenten namen deel aan een geweldloze zitblokkade voor de deuren van het gebouw. Op Instagram laat Amsterdam Autonomous Coalition, een samenwerking tussen verschillende activistengroepen, weten dat de sit-in eigenlijk binnen had plaats moeten vinden. Nadat beveiligers niemand meer binnenlieten, hebben de demonstranten hun plan omgegooid.

Volgens een woordvoerder heeft de universiteit voor de sluiting gekozen na het zien van een oproep voor de demonstratie op sociale media. De onderwijsinstelling was bang dat de demonstranten binnen lawaai zouden maken en colleges zouden verstoren. Daarnaast noemt de UvA het een “eenzijdige politieke demonstratie die niet past binnen de huisregels van de universiteit.”

Na ongeveer een uur zijn de demonstranten opgestaan. Niet lang daarna was het universiteitsgebouw weer vrij toegankelijk.

De groep demonstrerende studenten liep vervolgens in een protestmars naar het Centraal Station, om zich aan te sluiten bij een andere grotere sit-in. Ze droegen spandoeken met teksten als “Students stand with Palestine” en “Stop genocide in Gaza”. De NS liet de demonstranten in de stationshal gewoon hun gang gaan.