In afwachting van de strafeis in zaak Peter R. de Vries − wat staat er te gebeuren?

De strafzaak rondom de moord op Peter R. de Vries heropende deze week in de Bunker met maar liefst zeven nieuwe verdachten. In totaal staan nu negen verdachten terecht. Wat kunnen we verwachten van de strafeis van het OM, die aankomende week volgt? En waarom is Taghi niet aangemerkt als verdachte? Een terug- en vooruitblik.

Waarom is de zaak opnieuw geopend?

In 2022 stonden alleen Delano G. en Kamil E. terecht voor de moord op Peter R. de Vries in het jaar daarvoor. G., afkomstig uit Tiel, zou de schutter zijn en de Poolse E. de chauffeur die de vluchtauto bestuurde. Tegen deze verdachten werd een levenslange gevangenisstraf geëist. Vlak voordat de uitspraak zou volgen, doemde een nieuwe getuige op, die bekendstaat onder de naam Eddy of ‘5089’. Hij meldde zichzelf uit angst bij de politie en noemde daarbij nieuwe mogelijke verdachten, waaronder de Pool Krystian M., die als organisator van de moord wordt gezien. Met behulp van de verklaringen van Eddy vonden uiteindelijk zeven nieuwe arrestaties plaats: naast de vermeende organisator werden twee filmers en vier voorbereiders opgepakt. Alle verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. 

Wat zijn de verwachtingen van de strafeis?

Na twee dagen behandeling van de feiten is het nu wachten op de strafeis van het OM. Hoe die eruit gaat zien, zal per verdachte verschillen, zegt misdaadjournalist Chiel Timmermans. ‘Anderhalf jaar geleden werd tegen de schutter en chauffeur levenslang geëist. Het ligt in de lijn der verwachting dat ze tegen die twee verdachten opnieuw levenslang eisen,’ stelt hij. ‘Daarnaast is er met de moordmakelaar (Krystian M., red.) een andere belangrijke verdachte bij gekomen die de hele moord zou hebben georganiseerd. Die heeft net zo goed een aandeel als de uitvoerders in de ogen van het OM. Ook bij dat type verdachte zie je vaak een hele hoge strafeis, waarschijnlijk levenslang. Daarnaast zijn er veel andere verdachten die allemaal een kleine of grote rol hebben gespeeld. Het is moeilijk inschatten wat voor hen de eis wordt, maar het gaat niet om een paar maanden of een paar jaar. Dan moet je denk ik al richting de tien jaar gaan.’

Wat is de rol van Ridouan Taghi in de zaak?

Wie de opdrachtgever van de moord is geweest, blijft een vraagteken. De naam van topcrimineel Taghi is al meermaals gevallen. Eddy verklaarde dat vermeende organisator Krystian M. het over hem heeft gehad, en ook in een afgeluisterd gesprek van verdachte Erickson O., die bekendstaat als de filmer van de moord, viel zijn naam. Toch is Taghi niet als verdachte aangemerkt in de zaak. ‘Het is een beetje speculeren, maar de officiële reden is waarschijnlijk dat er niet genoeg bewijs is dat wijst naar hem als de opdrachtgever van de moord,’ zegt Timmermans. ‘Getuige Eddy zegt dat Taghi de opdrachtgever is, en er zijn meerdere momenten waarop hij wordt genoemd. Het klinkt ook logisch; kroongetuige Nabil B. − die bijgestaan werd door Peter − verklaarde tegen Taghi. Die had dus redenen om Peter te vermoorden. Iedereen denkt ook dat hij het is, maar je moet het kunnen bewijzen.’

Timmermans wijst bovendien naar de rechtszaak waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is, Marengo: ‘Dat is de grootste zaak van dit moment, over een handvol liquidaties die zijn gepleegd. Eind februari is de uitspraak. De kans bestaat dat hij tot een levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld. Dan kan je wel veel tijd en moeite steken in het achterhalen of hij inderdaad opdrachtgever van deze moord was, maar als hij al levenslang heeft, is het de vraag of je er veel mee opschiet.’

De strafeis van het OM tegen de negen verdachten is volgende week en de uitspraak volgt in juni.