9 jaar cel geëist tegen Quincy Promes voor invoer ruim 1300 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie eist 9 en 8 jaar cel tegen voetballer Quincy Promes (32) en zijn oom Marylio V. (32) voor hun betrokkenheid bij de invoer van twee ladingen cocaïne in de haven van Antwerpen in januari 2020. Het ging in totaal om 1362,8 kilo en Promes en V. zouden bij de operatie een coördinerende rol hebben vervuld.

In de avond van 29 januari bereikte een vrachtschip uit Brazilië de haven van Antwerpen. Eén van de containers op het schip werd van het haventerrein gestolen en vervolgens haalde een groep Amsterdamse uithalers, geregeld door Promes en zijn oom, een lading van 650 kilo cocaïne uit de container. De volgende dag zou uit een andere container nog eens 712,8 kilo cocaïne worden gesmokkeld, maar deze lading werd door de Belgische autoriteiten onderschept.

Promes, sinds februari 2021 spelend voor het Russische Spartak Moskou, werd in juni vorig jaar ook al veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar voor het neersteken van zijn neef – hij gaat in hoger beroep. De voetballer ontloopt Nederlandse justitie door in Rusland te verblijven en heeft zelfs te kennen gegeven een Russisch paspoort te willen aanvragen.

Zodoende was hij ook vandaag afwezig bij de zitting en gaf hij enkel via zijn advocaat te kennen niet betrokken te zijn geweest. Mede-verdachte V. was wel aanwezig en verklaarde dat hij alleen de twee uithalers aan de operatie had gekoppeld. Hij zou verder geen financieel belang bij de invoer van de cocaïne hebben gehad en bemoeide zich ook niet met de logistieke aspecten van de operatie zelf.

Cryptotelefoons

Het OM acht echter bewezen dat Promes en V. in aanloop naar, gedurende en na afloop van de operatie in nauw contact stonden met de uithalers door middel van cryptotelefoons. Twee accounts op Sky ECC, een gecodeerd communicatienetwerk, konden via zendmasten, verkeersgegevens overeenkomend met de bewegingen van Promes en V., en unieke simkaart- en toestelnummers gekoppeld worden aan Promes en V.

V. geeft toe dat het account van hem was en dat de daarin verstuurde berichten van hem kwamen. Hij stuurde op de dag van de operatie teksten als ‘moeten ze handschoenen meenemen?’, zocht uit waar de uithalers in Antwerpen konden verblijven en communiceerde over de auto om de lading te vervoeren. Het OM zou volgens hem echter de verkeerde conclusies koppelen aan deze berichten. Hij voelde zich alleen verantwoordelijk voor de uithalers, omdat hij ze aan de operatie had gekoppeld.

Ook Promes stond in nauw contact met de uithalers. Zo stuurde hij gedurende de operatie ‘aan het werk boys’, ‘hou ons op de hoogte’ en ‘zijn jullie al de grens over?’. Het OM veronderstelt dat Promes hier nog meer belang bij had, aangezien hij – volgens chatberichten – 75.000 euro in de lading cocaïne had geïnvesteerd.

Promes in 2022 in actie voor Spartak Moskou.

In een afgeluisterd gesprek gaf Promes aan dat met ‘zakendoen’ veel meer geld te verdienen viel dan met voetballen. Bovendien zou hij door zijn inkomen vanuit het voetbal minder genoodzaakt zijn om grote risico’s te nemen.

‘Achter de meute aan hobbelen’

De advocaten van Promes beargumenteerden dat uit de chatberichten juist weinig inhoudelijke kennis of leiding van hun cliënt bleek. Hij zou voornamelijk met anderen meepraten of ‘achter de meute aan hobbelen’. Er ontbreekt ook bewijs van een betaling van 75.000 euro voor de lading cocaïne. Bovendien wezen zij de rechtbank erop dat cryptotelefoons voortdurend van hand tot hand gaan en dat er geen verklaringen, tapgesprekken, DNA of cryptotelefoons zijn die de betrokkenheid van Promes aantonen.

Naast de strafeis van 8 jaar cel, met aftrek van voorarrest, eist het OM een boete van 10.000 euro voor witwassen tegen V.