Het ‘Kleed van Amsterdam’ ligt voor het eerst in Reigersbos

Afgelopen zaterdag lanceerde kunstcollectief ‘Synestheet’ een nieuw project in cultureel buurtcentrum De Kazerne. Buurtbewoners konden daar een kleed doneren aan het grote ‘Kleed van Amsterdam’, waarop de komende jaren allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd zullen worden. Het Kleed maakt deel uit van de initiatieven voor de 750ste verjaardag van de stad. Cultuurverslaggever Nash Keller kwam alvast even buurten.

‘Het is eigenlijk precies wat ik me erbij had voorgesteld,’ glundert organisator Nicole O’Niel. De vloer van de grote zaal van De Kazerne ligt bezaaid met felgekleurde kleden. De bezoekers van het evenement waaieren uit over de ruimte, waar ze in de ene hoek kunnen leren hoe ze een eigen patchwork naaien en in de andere een tijdelijke henna-tatoeage kunnen laten zetten. De rij meisjes die staan te wachten op een gekleurde vlecht in hun haar, wordt gestaag langer. Achter de bar schenken jonge vrijwilligers de gasten glaasjes limonade en mangosap in.

Het samengestelde kleed biedt alle initiatieven van de dag een fijne, hoogpolige plek om een activiteit te organiseren of kunstwerk tentoon te stellen. Zoals een tafel vol literatuur van de Bijlmer Bookstore, waar alles van de hand van schrijvers van kleur is. Of het knusse leeshoekje, waar het Ghanees-Nederlandse kinderboek De Boebalas wordt voorgelezen. Het idee is dat het kleed de komende jaren ook op andere plekken in de stad zal opduiken. ‘We zijn nog op zoek naar locaties,’ aldus Nicole, ‘maar voor nu is dat nog even afhankelijk van onze subsidie, haha!’

Zussen Nathifa en Zuwena Elschot, oprichters van de Bijlmer Bookstore