Slotdebatverstoorder Daniël van Duijn stopt als lijsttrekker LEF

Daniël van Duijn van jongerenpartij LEF doet afstand van zijn lijsttrekkerschap. Dat maakt hij bekend in een interview met NAP Nieuws, dat morgen online zal verschijnen. Van Duijn is vooral bekend van zijn campagnestunts tijdens de afgelopen verkiezingen, waaronder het verstoren van het NOS-slotdebat. 

‘LEF is voor de nieuwe generatie, dus het wordt tijd dat ik plaats ga maken,’ vertelt Van Duijn in het interview. ‘Ik ben inmiddels 32 jaar oud en ik ga me focussen op het schrijven van mijn boek. Met heel veel liefde ga ik het lijsttrekkerschap overdragen aan nieuwe jongeren. Ik kijk met een grote glimlach terug op mijn tijd als lijsttrekker.’

Verstoring NOS-slotdebat

Van Duijn zorgde voor ophef met zijn actie tijdens het slotdebat van de NOS. Terwijl de live-uitzending bezig was, stormde hij het podium op in een zwarte overall en noemde hij Pieter Omtzigt ‘ouwe meuk’. Frans Timmermans zou Nederland hebben ‘overgeleverd aan het kapitalisme’. In het interview licht hij deze actie toe: ‘We moesten voor deze aanpak kiezen omdat we totaal niet serieus werden genomen. Maar misschien was het niet netjes om Omtzigt zo te noemen.’

Er was ook kritiek op de actie omdat het mensen met kwade bedoelingen op ideeën zou kunnen brengen. Het was Van Duijn namelijk gelukt om dicht bij andere lijsttrekkers in de buurt te komen, waaronder de zwaarbeveiligde Geert Wilders. ‘Mensen die kwaad willen, doen dat toch wel. Daar hebben ze mijn aanmoediging niet voor nodig,’ zegt Van Duijn. ‘Ik denk niet dat we hebben bijgedragen aan een verslechtering van het klimaat voor politici.’

Geweldloos

Van Duijn begrijpt dat zijn actie niet bij iedereen op goedkeuring kon rekenen. ‘Op de TV kwam het anders over: daar hadden we ons op verkeken. Maar heb je mij geweld zien gebruiken? Ik heb alleen mijn stem gebruikt. Ik wilde zorgen dat het helemaal geweldloos zou zijn,’ zegt hij. 

Na zijn actie werd Van Duijn aangehouden en korte tijd vastgezet. De kans bestaat dat het Openbaar Ministerie overgaat tot vervolging. ‘Ik denk dat het heel dom zou zijn als ze mij vervolgen, want ik ben totaal ongevaarlijk. Mocht er een rechtszaak worden gestart, dan is dat alleen maar in het voordeel van LEF.’

Donderdag verschijnt het volledige interview op www.napnieuws.nl.