Gemeente herhaalt subsidie voor energiebesparende maatregelen voor lage inkomens

De gemeente keert opnieuw subsidies uit voor kleine energiebesparende maatregelen aan minima. Dit keer alleen voor inwoners met een stadspas. Stadspashouders kunnen, net als twee jaar geleden, 70 euro aan tegoed aanvragen voor bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of ledverlichting, te gebruiken bij 19 verschillende bouwmarkten. Dat laat het gemeentebestuur weten in een brief aan de gemeenteraad. 

In de winter van 2021/2022 werd ook al zo’n bonnenactie uitgevoerd. In november 2022 riep de raad middels een motie van D66’er Rob Hofland al op de actie te herhalen. 

Sinds gisteren kunnen Stadspashouders het tegoed op hun pas zetten. De oorspronkelijke actie was open voor alle Amsterdammers, omdat deze vanuit een rijksregeling voor de reductie van het energieverbruik van woningen werd gefinancierd, schrijven wethouders Rutger Groot Wassink en Marjolein Moorman. Omdat deze pot niet meer beschikbaar is, komt de nieuwe regeling uit een rijksregeling voor de aanpak van energiearmoede en is deze niet voor iedereen beschikbaar. 

“Door de actie aan de Stadspas te koppelen, zorgen we ervoor dat de middelen terechtkomen bij huishoudens met een laag inkomen’’, aldus de wethouders. Alleen huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum en weinig vermogen kunnen een stadspas aanvragen. 

20 duizend huishoudens

In totaal zijn er volgens de wethouders 120 duizend pashouders. Van de oorspronkelijke actie maakten 48 duizend mensen gebruik. De 1,4 miljoen euro die dit keer is vrijgemaakt is genoeg voor slechts 20 duizend huishoudens. Toch denkt het gemeentebestuur daarmee ‘een heel eind’ te komen, laat een woordvoerder weten. “Niet iedereen zal het geld aanvragen en een groot deel van de doelgroep is de vorige keer natuurlijk ook al bereikt.’’

Ook de D66-fractie van Rob Hofland, die de motie voor het herhalen van de actie destijds indiende, is blij met de subsidie. “We zijn blij dat Amsterdammers die het het hardst nodig hebben, financieel geholpen worden bij energiebesparende maatregelen voor hun woning. De eerdere actie was een succes, tienduizenden mensen hebben toen hun huis verduurzaamd. Het is dus een concrete en bewezen maatregel die impact heeft.’’ D66 ziet in dat er dit keer minder mensen geholpen kunnen worden dan twee jaar geleden. “Maar dat de subsidie nu enkel voor pashouders beschikbaar is, betekent dat er relatief meer geld beschikbaar is voor het aantal mensen.’’