Amsterdam doneert €1 per inwoner voor slachtoffers aardbeving

Amsterdam doneert, net als Rotterdam, namens elke inwoner één euro aan het Rode Kruis om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Samen dragen de steden ruim anderhalf miljoen euro bij, de hoofdstad maakt ruim negenhonderdduizend euro over.

Door de aardbeving die afgelopen nacht plaatsvond in Turkije en Syrië zijn ten minste 5200 mensen overleden. De verwachting is dat dat aantal nog zal oplopen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er zo’n 23 miljoen mensen door de aardbeving zijn getroffen.

‘Veel Turkse, Koerdische en Syrische Amsterdammers verkeren op dit moment in grote onzekerheid over het lot en welzijn van hun dierbaren,’ laat burgemeester Femke Halsema in een statement weten. ‘Ik leef diep met iedereen mee en wens hen heel veel sterkte.’

In Amsterdam wonen bijna 45.000 mensen met een Turkse migratieachtergrond. Het is ook de stad in Nederland waar de meeste mensen met een Syrische migratieachtergrond wonen: in 2019 bestond die groep uit ongeveer 3000 mensen.

Het geldbedrag dat Amsterdam en Rotterdam doneren gaat naar de rekening die het Rode Kruis vandaag heeft geopend om slachtoffers van de aardbeving te helpen.