Vandaag is de Johan Cruyff ArenA van de vrouwen

De Johan Cruyff ArenA is vanavond gevuld met 15 duizend mensen voor de wedstrijd van Ajax tegen AS Roma. Die bepaalt waarschijnlijk of de club naar de kwartfinales van de Champions League gaat. Vandaag is het stadion van de vrouwen. En dat zie je terug in het publiek. 

‘Mag ik een roze Ajax-sjaal?’

Een blonde vrouw staat met haar vriendin aan een kraampje bij de Johan Cruyff Arena. Ze twijfelt even en wijst dan naar boven: ‘Mag ik daar ook zo’n roze muts bij?’

Verkoper Arwin (23) pakt de spullen en rekent hardop. ’32 euro alsjeblieft,’ zegt hij. 

De sfeer is gemoedelijk rondom de ArenA. Als de voetbalsters van Ajax winnen van Roma, plaatsen zij zich als eerste Nederlandse club voor de kwartfinales van de Champions League. Toch is er in het publiek weinig spanning te merken en wordt er vooral veel gelachen en gekletst. Gezinnen, jonge vriendinnengroepen en vaders met dochters verzamelen zich op het plein naast het stadion.

Ook bij de kraampjes is het gezellig druk. Arwin heeft zijn handen vol aan de verkoop van kleurrijke sjaals en mutsen. ‘Er zijn vanavond vijftienduizend mensen, dus het stadion zit niet vol,’ vertelt hij. ‘Maar de mensen die hier vanavond zitten, zijn voornamelijk vrouw.’ Hij ziet, na ruim een jaar werken voor de kraam, een duidelijke scheiding in het publiek van mannen- en vrouwenvoetbal. Maar hoe zien de vrouwen dat zelf?

‘Altijd gedoe’

Rosanne (24) staat met vriendin Myrthe (25) van een afstandje te kijken naar de mensenmassa op het plein. ‘Ik ga vaker naar vrouwenvoetbal, maar vanavond is het toch extra speciaal omdat het om de Champions League gaat,’ zegt Rosanne. Een voetbalwedstrijd is veel gezelliger als de vrouwen spelen, vindt ze. Er is ‘altijd gedoe’ met mannen: ‘Op het veld, naast het veld en achter het veld. Maar naar een wedstrijd als deze zou je gewoon met je kinderen kunnen gaan. Dat zou ik met een mannenwedstrijd niet doen.’ Myrthe valt haar bij: ‘Een paar weken terug waren we bij een concert naast de ArenA. Bij een voetbalwedstrijd tussen mannelijke clubs werd toen overal op het plein vuurwerk afgestoken.’

Of ze zelf weleens naar mannenvoetbal kijken? Rosanne lacht: ‘Nee. Eigenlijk nooit.’ Bij vrouwen speelt veel meer emotie, vindt ze. En ze wil hen supporten omdat ze er vaak toch harder voor moeten werken. ‘Vrouwen moeten er meestal nog een baantje bij nemen, omdat ze hier niet genoeg mee verdienen. Dat zie je bij zoveel clubs.’

Bij de snackbar in het midden van het plein ontstaat een steeds langere rij en ook de kraampjes blijven op piekdrukte zitten. Verderop staat een groep Limburgse vriendinnen te turen naar de collectie van een Ajax-kraampje. ‘Wij komen hier voor een uitje met ons voetbalteam,’ vertelt Sem (20), een van de meiden uit de groep. Het team heeft niet in het bijzonder gekozen voor een avond vrouwenvoetbal − dat kwam vooral door toeval. ‘We wisten nog niet eens dat ze tegen Roma zouden spelen.’

Spannender

Mannen- en vrouwenvoetbal kennen allebei voordelen en nadelen, daar is de groep het over eens. Vrouwenvoetbal gaat vaak eerlijker, zegt Tess (22). Waarom dat zo is? ‘Mannen doen toch wel vaak aan hoogdoenerij.’ Als de meiden dan toch moeten kiezen, vinden ze mannenvoetbal eigenlijk veel spannender: ‘Daar zit veel meer actie in.’

Als de klok halfnegen slaat, kan Arwin weer wat rustiger ademhalen. Maar voor hem is een werkdag waarop een wedstrijd tussen mannelijke voetbalclubs gespeeld wordt vaak nog intensiever. ‘Die wedstrijden zijn bijna altijd uitverkocht, en dan staat het hier op het plein vaak helemaal vol met mannen. Ze zijn vaker dronken, gedragen zich asociaal en vallen me hier bij mijn kraam lastig. Ze snappen bijvoorbeeld niet waarom ik ze geen korting geef en gaan daar dan heel lang op door.’

Toch heeft hij geen voorkeur voor een soort werkdag. Arwin glimlacht: ‘Ik heb ook hele leuke ervaringen met mannenwedstrijden, hoor.’