Boerenprotest op de Dam, uit solidariteit met Brusselse demonstratie

Noord-Hollandse boeren demonstreerden vanavond met veertien tractoren op de Dam uit solidariteit met boerenprotesten in Brussel. Politie heeft niet ingegrepen omdat de actie ‘in goede harmonie’ is verlopen. Om 22:00 zijn de trekkers vertrokken.

‘Om 17:00 kregen wij bericht over demonstraties in België en Duitsland,’ vertelt landbouwondernemer Jan van Zanten uit Waterland. ‘Toen hebben wij besloten om ook te gaan. We willen laten zien dat wij het niet eens zijn met het landbouwbeleid van de Europese Unie en van ons eigen demissionaire kabinet.’

De demonstranten hadden geen vergunning aangevraagd, meldt een woordvoerder van de politie. Nadat agenten ter plaatse ‘een goede sfeer’ constateerden, is besloten het protest niet op te breken.

Eerder vandaag vond in Brussel een groot boerenprotest plaats, naar aanleiding van een Europese top. In navolging daarvan zijn op verschillende plekken in Nederland boeren de straat opgegaan. Onder meer in Arnhem en Groningen hebben acties plaatsgevonden.